2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Több migránshajó is közeledik Olaszország felé

A Mediterranea Saving Humans nevű olasz és a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója is Olaszország felé tart, fedélzetükön a Líbia partjainál bajba jutott és felvett migránsokkal. Matteo Salvini ismételten nemet mondott az NGO-hajók olaszországi kikötésére.

A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű motoros vitorlás hajó péntek hajnalban már Lampedusától 12 mérföldre, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán járt. 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna.

A migránscsoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is van.

Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről.

Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy az NGO elutasította a kikötést a biztonságos Máltán.

„Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!” – írta Matteo Salvini.

Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.

A fenti, idén alakult olasz NGO szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel „ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli”. Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri.

Salvini a rendfenntartóknak megköszönte a munkájukat:

Soha nem fogom abbahagyni, hogy köszönetet mondjak az egyenruhás nőknek és férfiaknak az odaadó munkájukért, amit az országunk védelméért tesznek. Köszönöm, amit teszel, és azért, amit tenni fogsz! Olaszország veled van!

Ezzel egy időben a német Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába.

Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a „líbiai parti őrség mentést folytat, az NGO-k szembeszállnak az olasz kormánnyal”. Luigi Di Maio úgy vélte, hogy az NGO-k „show-műsort visznek színre politikai számításból”.

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató