Vadhajtások

VBT – Prájdos rizsa

Varga-Bíró Tamás gondolatai.

Hallgatom a Pride büszke szónokát. S beszédében egymást követik az ostobábbnál ostobább lózungok. Ezek közül is kettő a kedvencem.

***

ELSŐ SZÁMÚ LMBGTSPQR VÁROSI LEGENDA

  „A Fidesz felvásárolja a Balatont, hogy megszüntessék a strandokat, mert a kormány szerint a félmeztelen emberek látványa erkölcstelen.”

VALÓJÁBAN:

Aki kicsit is járatos a Balaton környékén, az pontosan tudja, hogy az állami tulajdonú partszakaszok mellett igen sok terület magánkézben van. S nem 2010-ben indult ám meg ezek felvásárlása, hanem már 1990-ben, amikor a reprivatizáció és a szabad piac mindezeknek utat engedett. Tekintve, hogy a Balatonon meglehetősen sok MSZMP-érdekeltségű pártüdülő a jogutódlás révén MSZP-tulajdonba került (kivéve a visszaigényelteket), ezek sorsáról a párt szabadon döntött. Volt, amelyiket megtartotta, s olyan is akadt, amelyen busás haszonért túladott. 1990-ben ugyan névlegesen elbukták a választásokat, ám politikai és pénzügyi befolyásuk nagyságrendekkel nagyobb volt, mint az akkori hárompárti kormánykoalícióé. Négy évvel később pedig ők kerültek hatalomra, hogy újabb négy év hiátus után 2002-től 2010-ig ugyancsak ők bitorolják a hatalmat.

Ami pedig az „erkölcstelen félmeztelenséget” illeti, nos, tudtommal a topless strandolás nők esetében majd minden európai strandon be van tiltva. Mi férfiak pedig eleve ennek hódolunk ugye, anatómiai sajátosságaink okán.

Aki viszont nemhogy félmeztelenül, de egyenesen ruhátlanul akar hódolni a nyár örömeinek, az a Balatonon több helyütt is megteheti. A teljesség igénye nélkül:

Balatonberényi Naturista strand és kemping

Levendula naturista kemping, Blatonakali

Angéla farm és naturista kemping, Nemesbük

A meztelen vagy félmeztelen fürdőzés azonban nem egyenlő az orgiával. S pláne nem egyenlő azzal a fajta magamutogatással, amit egynémely Pride-résztvevő megenged magának, fényes nappal, az ország fővárosának szívében!

***

MÁSODIK SZÁMÚ LMBGTQERTY VÁROSI LEGENDA

„A Fidesz 2016-tól betiltotta a nemváltoztató műtéteket Magyarországon, mert a transzneműeken így akarnak boszút állni.”

VALÓJÁBAN:

Magyarországon bárki változtathat nemet, méghozzá a Társadalombiztosító 10%-os támogatásával. A név-és nemváltoztatás Magyarországon mindenkinek állampolgári joga.

Ehhez az illetőnek a következő procedúrákon kell átesnie:

1: Egy 5-10 alkalomból álló beszélgetéssorozatban a pszichiáter szakorvos megállapítja a transzszexualizmus  (F64.0) diagnózisát, majd egy klinikai szakpszichológussal közösen javaslatot tesz a műtét elvégzésére.

2: Egy urológus szakorvos megvizsgálja a pácienst, hogy nincs-e akadálya a genitáliákon elvégzendő nemváltoztató műtétnek.

3: Ezután a műtéti előjegyzéssel együtt megkezdődik a célzott hormonkezelés. Idő van rá bőséggel, ugyanis a nemváltoztató műtét nem elsődlegesen kiemelt műtét, pláne nem életmentő beavatkozás. S bár maga a műtét a TB által részben támogatott, a hormonkezelés általában nem. Ami – tekintve a hormonkészítmények igen magas árát – igencsak megterhelő lehet anyagilag.

4: A szükséges szakvélemények birtokában a páciens benyújthatja nem- és névváltoztatási kérelmét az EMMI vagy a Belügyminisztérium illetékes főosztályaihoz, s azokat minden további nélkül meg is kapja.

5: Kezdetét veszik a kisebb műtétek, például férfiból nővé operálás esetén a pajzsporc (ádámcsutka) plasztika, nőből férfivá operálás esetén a teljes mastectomia, azaz az emlők eltávolítása.

6: A kisebb műtétek lábadozási szakaszának végeztével következik a nemi szerv átalakító műtét.

 

Ami a kedves Pride-osoknak ma, a jelenlegi törvényi szabályozásban nem tetszik, az csupán annyi, hogy nem kiemelt sürgősséggel kezelik ezeket a kérelmeket, nem veszik elsődlegesnek a műtéti előjegyzésben, nem jár a 100%-os TB-támogatás, s nem engedélyezik a beavatkozást a tizennyolcadik életév betöltése előtt.

Igen, a teljes procedúra a TB-támogatás mellett is belekerülhet akár 4-10 millió forintba. Csakhogy az alapszituáció a transzneműek esetében az, hogy igen korán, akár már a serdülőkor előtt is érzik: ők a másik nemhez tartoznak. Tehát a megfelelő anyagi hátteret nem egyik napról a másikra kell megteremteniük.

Máskülönben pedig a valódi transzszexuálisok a társadalom töredékrészét képviselő LMBTQ közösségen belül is a legkisebb számú csoportba tartoznak. Ha tehát a melegek valóban és igazán segíteni akarnak kisebbségi sorstársaikon, akkor elegendő, ha mondjuk fele annyi méregdrága transzparenst nyomtatnak, vagy két színpad helyett egyet telepítenek. Esetleg a jobb anyagi körülmények között élők mecénásként segíthetik őket.

***

A prájdos rizsa szerint ez a kormány diktatórikus berendezkedésű, és melegellenes. Mármint… ez a kormány, amelyik teret, időt, lehetőséget, védelmet biztosít nekik arra, hogy bűzös szavaikat rájuk okádják.

Az ember gyomra felfordul!

És nem a melegektől! Hanem, hogy közülük egynémely tudatlan világostobája azt hiszi, mindent megengedhet magának.

() VBT ()

Kiemelt kép: Budapest pride 2019 – Felvonulás…gyermekekkel