2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A tunéziai partoknál 14 vízbe fulladt migránst találtak

Tunéziai hajók 14 vízbe fulladt afrikai migráns holttesték emelték ki a tengerből a tunéziai parti őrség hajói szombaton. Az áldozatok azon a csónakon hajóztak Líbiából Európába, amely szerdán borult fel több mint nyolcvan, zömében afrikai bevándorlóval a fedélzetén – közölte a tunéziai Vörös Félhold segélyszervezet.

A túlzsúfolt csónak hétfőn indult útnak Líbiából, és a baleset két napra rá történt, nem messze a Tunézia déli részén található Dzsardzsísz városától.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a baleset másnapján arról tájékoztatott, hogy tunéziai halászok négy embert mentettek ki a tengerből, de egyikük meghalt a kórházban. Félő, hogy a többiek – mintegy nyolcvanan – nem élték túl a balesetet.

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő afrikaiak kiindulópontjává vált. Májusban mintegy 70 ember halt meg egy hasonló balesetben, akkor a tunéziai Szfaksz város közelében borult fel egy csónak, amely Líbiából indult az európai partok felé.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország partjaira. Jelentős részüket begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató