2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Görögország: kiesett a radikális Arany Hajnal, Ciprasz megbukott

A szavazatok majdnem teljes, 96,15 százalékos feldolgozottsága mellett is egyértelműen a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia (ND) párt nyerte meg Görögországban a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat – derült ki a görög belügyminisztérium honlapján közölt adatokból.

A Kiriákosz Micotákisz vezette Új Demokrácia a részeredmény szerint a voksok 39,83 százalékát szerezte meg, míg Alekszisz Ciprasz miniszterelnök eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 31,55 százalékával a második helyre szorult.

Az ND így 158 képviselői helyre számíthat a 300 fős törvényhozásban, míg a Sziriza 86-ra. Ciprasz miniszterelnök késő délután felhívta Micotákiszt, elismerte pártja vereségét, és gratulált a győztesnek. Megállapodtak abban, hogy a kormányváltásra már hétfőn sor kerül, miután Micotákisz leteszi a hivatali esküt az államfő előtt.

A balközép Mozgalom a Változásért (KINAL) a voksok 8,05 százalékát szerezte meg, s 22 képviselőt küldhet a parlamentbe. Görögország Kommunista Pártja (KKE) 5,32 százalékot szerzett, s 15 képviselőt delegálhat.

A radikális jobboldali Görög Megoldás 3,71 százalékon végzett, ami 10 képviselői helyet jelent számára. A Jannisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter vezette baloldali MeRA25 nevű párt a voksok 3,45 százalékát szerezte meg, így 9 képviselője lesz a parlamentben.

[caption id="attachment_30461" align="alignnone" width="960"] Kiesett a radikális Xrisi Avgi (Arany Hajnal)[/caption]

Az Arany Hajnal nevű radikális jobboldali párt, amely felemelkedését a közel egy évtizede húzódó pénzügyi válságnak köszönhette, és a 2015-ös választásokon 18 képviselőt küldhetett a törvényhozásba, most kiesett a parlamentből. Mindössze a voksok 2,95 százalékát szerezte meg, ezzel nem éri el a törvényhozásba kerüléshez szükséges 3 százalékos küszöböt.

Megfigyelők szerint a választási eredmények azt jelzik, hogy a görög szavazók elfordulnak a "populista" és "euroszkeptikus" pártoktól.

Forrás: MTI nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató