2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem volt hajlandó bérbe adni a népviseleti ruhákat egy Eszter nevű férfinak

Az Eszter nevű aberrált férfinak született, de évek óta nőként él, nemét és nevét hivatalosan is megváltoztatta. Egy fotózáshoz akart hollókői népviseletbe öltözni, ezért megkereste Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft-t, ahonnan egy ruhakölcsönzéssel foglalkozó helyi vállalkozóhoz irányították. A  vállalkozó először nyitott volt a ruhák bérbeadására, és tudta, hogy Eszter transznemű, de később megtagadta a ruhakölcsönzést, mivel

„a fotózásnak híre ment a faluban, és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket (...) Hollókő (...) egy zárt keresztény közösség”

Az Eszter nevű férfi ezután fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), ahol "természetesen" megállapították, hogy jogsértés történt.

A vállalkozó az eljárásban egyénként arra hivatkozott, hogy nem állt rendelkezésére megfelelő méretű ruha; a falubeliek nemtetszése kapcsán pedig csak magánvéleményét fogalmazta meg, de az EBH szerint korábban egyértelműen azt jelezte, hogy van ruhája.

Fontosnak tartottam a helyi vállalkozók, szolgáltatók és döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy nemi identitása miatt senkit sem lehet megfosztani egy szolgáltatás igénybevételétől

- idézte Eszter nevű férfit az ügyben a Háttér Társaság, aminek jogsegély szolgálata képviselte őt az eljárásban.

Forrás: 444.hu nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató