2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Szijjártó visszaszólt a románoknak

Románia nehezíti a kapcsolatok javítását.

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, a román külügyminisztérium Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu keddi tárgyalásáról kiadott közleményére reagálva.

A román fél azt írta, hogy Szijjártó Péter a román „igazságszolgáltatási intézmények ítéleteinek figyelmen kívül hagyását és a román állam igazságügybe való beavatkozását kérte” – tudatta a magyar diplomácia. A román nyilatkozat szerint Meleşcanu azt mondta, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának jegyében a kormány nem avatkozhat az igazságügy tevékenységébe. Szijjártó Péter erre reagálva közölte:

egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják.

Hozzátette: fenntartják, hogy a román parlament és a kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.Forrás: Haromszek.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató