2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hidvéghi alelnöksége ellen tiltakoznak a Soros-szervezetek

A parlamenti szakbizottsági alelnöki tisztségre jelölt 5 fideszes EP-képviselő közül eddig csak kettőt, Gál Kingát és Deutsch Tamást választották meg. A többiek esetében elnapolták a döntést. Az európai civil szervezeteket tömörítő csoport, a European Civic Forum nyílt levélben kérte, hogy Hidvéghi Balázst ne válasszák meg az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki pozíciójára.

Hidvéghi Balázs a Fidesz volt kommunikációs igazgatója esetében az történt, ami a szélsőjobboldali frakció politikusaival : ellenjelöltet indítottak vele szemben. Ez azért igencsak szokatlan, mert eddig a szakbizottság vezető posztjaiban a pártok a d’Hondt formula alapján egyeztek meg, hogy arányosan kerüljön pozícióba politikus a frakciókból. Ezt rúgta fel a négy legnagyobb frakció az Identitás és Demokrácia jelöltjeivel szemben. A szociáldemokraták, a Renew Europe és a zöldek pedig Hidvéghi Balázzsal, az Európai Néppárt jelöltjével szemben támogatnák a zöldek jelöltjét. Múlt héten a szociáldemokrata és a liberális-centrista is azt közölte, hogy nem támogatják

Európai és magyar civil szervezetek mellett a felhívást aláírta belga, bolgár, cseh, dán, észt, francia, holland,horvát, lett, lengyel, litván, macedón, német, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, szlovák és szlovén szervezet is. Azaz 23 európai országból, köztük 18 EU tagállamból.

Az aláírók közt van több Soros György által alapított szervezet is. A legtöbb aláíró szervezet lengyel (44), illetve román (41). Az aláírók között egyelőre két magyar szervezet van, a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság.

Hidvéghi Balázs: a LIBE a leginkább bevándorláspárti bizottság, ez látszott is a szavazáson

Az Euronews brüsszeli tudósítója megkérdezte a fideszes politikust a bizottság döntésének elhalasztásáról. Hidvéghi nem érzete vereségnek a történteket. Azt mondta, hogy az ő felhatalmazása világos, fel kell lépnie a bevándorlás ellen, és a LIBE a leginkább bevándorláspárti bizottság, szerinte ez látszott a szavazáson is.

Forrás: Euronews nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató