2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Túlszexualizált kislányokkal és kisfiúkkal indul a Dikh Tv?

Ha az elődjei nyomdokában jár, akkor biztosan.

Egy éve ért el nézettségi csúcsot Rostás Dorina, az akkor még csak Facebook-oldalon futó Dikh Tv felfedezettjének „Buli buli” című slágere. A tizenhárom éves énekeslánynak hamar meg kellett barátkoznia a hírnévvel és annak árnyoldalával, például, hogy valódi nevét most is alig ismerik, azóta is csak Buli Dorina néven fut. Még a „Buli buli” idején beszéltem mendezserével, akkoriban még fontos volt családjának és neki is, hogy Dorina dalszövegei ne a szerelemről szóljanak, hiszen akkor még csak tizenhárom éves volt, egy ennyi idős lánynak pedig nem a szexuális kapcsolatteremtéssel kellene foglalkoznia, ugye. Ennek ellenére több olyan zenei produkcióban is fellépett énekesnőként vagy táncosként, ami nem szólt másról, mint szerelemről, vágyról és „huncutkodásról”, jelentsen ez bármit is.

Eltelt egy év, Dorina még mindig kiskorú, de tizennégy éves kora ellenére már kész nőként szerepel a klipekben. Agyonsminkelve, miniszoknyában énekel fájdalmas vagy éppen túlfűtött szerelemről, pedig egy ennyi idős lánynak általában még nincs túl sok tapasztalata semmi ilyesmiről. Legalábbis azt gondolnánk, a gyakorlat azonban egyre inkább mást mutat, ebben pedig

felelős a Dikh Tv és a hozzá hasonló, kiskorúakat túlszexualizált szerepben megjelenítő médium is.

A Dikh Tv eddig csak Facebook és Youtube oldalakon futott, itt érhették el a nézők az általában tíz év kor körüli kislányokat szerepeltető klipeket és a „Minden álmod” című amatőr, romantikus sorozatot. Most, hogy országosan elérhető tévécsatornává válnak, már mindenki számára elérhetőek lesznek a kis felnőtteket játszó gyereksztárok és társaik. A történet még tele van kérdőjelekkel, a koncepcióról és a szándékról hivatalosan nem tudni semmit, az óriásplakátok viszont arra utalnak, hogy lesz egy folytonosság. A gyereksztárokat szerepeltető jelenség egyébként korántsem specifikus, a Disney Channel sokkal régebb óta és sokkal nagyobb lefedettségben sugároz ilyen tartalmakat, ami persze nem ad felmentést a Dikh Tv-nek, mert így cinkosként egy roppant káros folyamatban vesznek részt.

Sokak által ismert lehet a jelenség, mely során – főleg a lány – gyerekek biológiailag sokkal hamarabb érnek, mint akár csak tizenpár évvel ez előtt. A felgyorsult biológiai fejlődéssel, akcelerációval azonban nem jár együtt a pszichés fejlődés. Ez azt eredményezi, hogy a szexuális érés sokkal korábban következik be, tíz év kor körül a kislányok biológiailag már felnőttnek számítanak, képesek a gyermeknemzésre is, viszont fejben még bőven gyerekek. Ez a folyamat alapesetben magában rejti annak a rizikóját, hogy különböző intrapszichés konfliktusok alakuljanak ki a gyerekekben, viszont az ilyen túlszexualizált televíziós tartalmak még rá is tesznek egy lapáttal.

Az ilyen, Dikh Tv által ünnepelt gyereksztárok általában azt sem tudják miről énekelnek, nem is tudnak azonosulni azzal a szöveggel, amit a szájukba adnak,

de eljátsszák a szerepüket. Ezt nézik otthon a hasonló korú lányok, akik persze mintákat keresnek, akikkel azonosulni tudnak. Egy kétcopfos Harisnyás Pippi már gáz, mert van helyette miniszoknyában, fullsminkben ugráló tizenkétévest alakító tizenhét éves a Disney Channelen és szaporítva a káros tartalmakat, harmincévesnek sminkelt Dorina és hasonmásai a Dikh Tv-n. A testképzavaroktól kezdve a szexuális jellegű viselkedészavarokig szinte garantált következményeket eredményez mindez, a futtatott gyereksztárokat és a rájuk mintaként tekintő rajongóikat illetve egyaránt.

Ahogy a közösségi oldalakon korábban gyártott tartalmakért nem vállalta a felelősséget a Dikh Tv, úgy a tévécsatornán várhatóakért sem fogja. Úgy tűnik, a nézettségért mindent elv felülír mindent, a szerepeltetett kiskorúak szülei beleegyeztek mindenbe, a gyerekek meg úgysem fogják fel, mit tesznek velük, innentől kezdve a produkciót készítők mossák kezeiket. Bízunk benne, hogy az új Dikh Tv nem követi az elődje által kitaposott utat, már ami a túlszexualizált gyereksztárokat illeti.

Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató