2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Christine Lagarde, egy katasztrofális választás az euró szempontjából

Július 2.-án az Európai tanács megválasztotta Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élére, aki az EU szkeptikus The Daily Telegraph angol napilap szerint alkalmatlan erre a feladatra - írja a Courrierinternational.com.

A legmagasabb költségvetési hiány akkor volt Franciaországban, amikor ő volt a gazdasági miniszter (Sárközy elnök idején). A legnagyobb gazdasági összeomlás a EU történetében amikor az FMI-t igazgatta (Görögország). Ezekhez adódik még egy bírósági ítélet hanyagságért, gondatlanságért (a Bernard Tapie ügyben .....Tapie oldalára ítélt)

Ezek után joggal merül fel a kérdés, van-e egyáltalán olyan dolog, ami kizárhatná az Európai Központi Bank elnöki székéből. Ezek tehát a lényegesebb eredményei Christine Lagarde karrierjének. Ezek ellenére semmi nem gátolja meg abban, hogy a világ gazdaságának egyik legmagasabb pozícióját töltse be az elkövetkezendő 10 évben. A probléma ezzel csak az, hogy Christine Lagarde egyenesen a katasztrófába fogja vezetni az eurót. Elődje Mario Draghi, aki egy rendkívüli közgazdász és tökéletes ismerője a pénzügyi piac minden fortélyának, éppen csak szinten tudta tartani az európai egységes, rosszul működő pénznemet. Christine Lagarde egy ügyvéd, aki jó kapcsolat teremtő, kompromisszum képes viszont nem ismeri igazán a pénzügyi politikát és az ő abszolút hűségével a régi dogmák és pénzügyi szabályokhoz könnyen az euró halálos ítéletéhez vezethetnek. Az európai vezetők harciasan küzdve vitatkoztak 3 napon keresztül, hogy végül megtalálják és egyetértsenek az EU bizottság vezetőjének személyéről - Ursula von der Leyen - addig az Európai Központi Bank elnökének személye hidegen hagyott mindenkit, kivéve a francia elnököt aki megszerezte a helyet.

Tóth József - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató