Vadhajtások

Orbán és Kaczynski egyre komolyabb szerepet töltenek be Európában

A visegrádi országok, különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke egyre komolyabb szerepet töltenek be az uniós politikában – állapította meg a német Die Welt című napilap. Kiemelik, bár vannak kérdések, amelyekben eltérő véleményen vannak a V4-ek, mégis egységesen lépnek fel az uniós politikában – írja a Die Welt-re hivatkozva a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A közép-európai összefogás sikerének tartja a mértékadó német lap, hogy a visegrádi négyeknek (V4) sikerült elérniük Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság vezetői posztjára a néppárti Manfred Weber és a szocialista Frans Timmermans ellenében.

Az üzenet egyértelmű volt: nélkülünk nem történhet semmi Európában – hívta fel rá a figyelmet a V4-ekre utalva a Die Welt regionális tudósítója, Boris Kálnoky.

A szerző rámutat: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzópárt (PiS) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök abban a helyzetben van, hogy a V4-es országok számára kedvező döntéseket, brüsszeli kulcspozíciókat tudnak kicsikarni.

Elisabeth Ellison-Kramer, budapesti osztrák nagykövet a lapnak nyilatkozva elmondta, a V4-ek hatalmi tényezővé váltak Brüsszelben és szerinte Nyugat-Európában gyakran alábecsülik ezeket az országokat.

Azt is megerősítette, hogy nélkülük nem lehetne bizottsági elnökjelölt Ursula von der Leyen sem. A Die Welt külön megemlíti a V4-ek egységes fellépését: bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja uniós kérdésekben közös álláspontot képviselnek.

Forrás: Origo