Vadhajtások

Elképesztő, hogy hová silányul még az Európai Parlament

A szomáliai származású, “brit” EP képviselő megtartotta első felszólalását.

Barátaim! AsSALAMo ʿalaykum!

– kezdte mondanivalóját a frissen megválasztott magát zöldnek nevező “angol” politikus, aki korábban Sheffield polgármestere volt. Mert tudniillik nem csak Sadiq Khan olyan polgi, aki muszlim. Több brit nagyvárosban ugyanez a helyzet.

Magid Magid az oly trendi klíma változással és a Brexit-elleneséggel kampányolt a szigetországban, és sikerült meggyőznie a “briteket”, vagyis a muszlim kisebbséget, így bejutott az Európai Parlamentbe. Csak halkan jegyzem meg, hogy őshonos Tommy Robinson is elindult függetlenként az EP képviselőségért, de kevés szavazatot kapott. Ez mindent elárul a mai Nagy-Britanniáról. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az EP-ben a legtöbb képviselőt Nigel Farage BREXIT nevű pártja juttatta be az Európai Parlamentbe, akiknek az a céljuk, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból.

Magid Magid nem csak frappáns köszönésével lepte meg a képviselő társait. Öltözéke csupán egy fekete póló és egy sárga baseball sapka volt. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a brüsszeli cirkuszban már egy dress-code sincs, mindenféle jött-ment bohóc bejut és silánnyá teheti az Európai Parlamentet?

Mondjuk nem csodálkozom, eleget lestük Jean-Claude Juncker isiászos tevékenységét. Volt ott minden: alkoholizálás, konferencia közben féltékeny feleségtől érkező telefonhívás, felemás színű cipő, poénos pofozkodás, “csókolózás” és sorolhatnánk hosszasan.

De, akkor hogyan is lehetne komolyan venni ezt az egészet? Nem kellene legalább a látszatra adni?

Visszatérve a felszólaláshoz, amit egy tabletről olvasott fel: 

Európa jövőjét meg kell határozni! Bátorság vagy gyávaság. Együttérzés vagy érzéketlenség. Remény vagy félelem. Carola Rackete bátorsága abban mutatkozott meg, hogy menekültek tucatjait mentette meg a cápák elől, a halál torkából. Ő a megtestesítője a jobb és kedvesebb Európának. És itt mutatkozik meg a kontraszt, ami Matteo Salvini gyávasága miatt van. Ő csak nézi a gyerekek fuldoklását, ahogy kapkodnak a levegő után és visszafordítja őket. Egy gyáva ember, aki büszkélkedhet a fogva tartásról, mert előállítattja az életeket megmentőt. A gyáva, aki úgy döntött, hogy ellenséget csinál azokból, akik háború elől menekülnek.

Salvini úr és követői! Akiket itt látok. Nektek ígérem, el fogjátok veszíteni ezt a harcot! Mert itt a szívemben a bátorság le fog győzni titeket!

 

A Cseh meg a Dobrev felszólalásának tudatában, plusz az Ilyen performanszok csak arra utalnak, hogy minden eddiginél veszélyesebb harc lesz Brüsszelben. Én azt gondolom, hogy innen már nincs visszaút, nincs más megoldás, csak a kilépés.

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu