Vadhajtások

Alföldi Róbert szerint tanulhatnánk az ecuadoriaktól, mert ők nyitottak és elfogadóak

Alföldi Róbert szerint Ecuador rengeteg dologban előrébb tart, mint Magyarország. Többek közt színes, kevert kultúrájuk példaértékű a rendező szerint, amelyben boldogan elvannak egymással. Senki nem cseszeget senkit. Az ecuadoriak nyitottak és befogadóak. Az óceánt kellene áthoznunk, hogy mi is normálisabbak legyünk – így vélekedett a Jászai-díjas színész, rendező a 24.hu-nak adott interjúban, annak kapcsán, hogy a Dél-amerikai országban is megrendezte Mozart Don Giovanni című operáját. 

Ecuador politikai és gazdasági szempontból is finoman fogalmazva instabil Dél-amerikai ország, ahol az interneten fellelhető adatok szerint a nagyjából 17 milliós lakosság 35 százaléka él mélyszegénységben, ami azt jelenti, hogy napi jövedelme nem éri el az egy amerikai dollárt.

A kilencvenes évek óta több nagy gazdasági válságot is megéltek és több elnököt is fogyasztottak. 1996 és 2006 között egy sem töltötte ki a ciklusát. Tartósan magas a munkanélküliség és rosszak a szociális ellátások.

Alföldi Róbert szerint mégis nekünk lenne mit tanulnunk az ecuadoriaktól. Például azt, hogy nem ők “cseszegetik” egymást az eltérő származás vagy a más kultúra miatt.

A 24.hu riportere megkérdezte tőle, hogy mit hozta haza a Dél-amerikai országból. Erre Alföldi azt felelte, hogy sok mindent, mert csak halkan jegyzi meg, hogy nagyon sok mindenben előbbre tartanak mint mi.

Ő például egy olyan modern városrészben lakott, amilyen szerinte Budapesten nincs is. Nem a beton és az üveg az uralkodó, hanem a természetesség.

Áthoznám a parkokat, a zebrákat, amikben lámpák villognak az aszfaltba beépítve, áthoznám, hogy éjszaka viszik el a szemetet, áthoznám a csodálatos gyümölcseiket, az ezerféle kukoricájukat, a színes, kevert kultúrájukat, amiben sok hatás van jelen egyszerre – fogalmazott. 

Hozzátette, hogy ezzel együtt, hogy bár nagyon erősen látható, hogy ki milyen származású, tudható, kik az indiánok, kik a más kultúrájúak, de senki nem “cseszeget” senkit, boldogan elvannak egymással.

Nincsenek etnikai ellentétek, nincs kirekesztés. Ezt a nyitottságot, elfogadó, befogadó személetet is átültetném ide. Azt mondják, az óceán és az Egyenlítő közelsége barátságos, derűs, mosolygós, életszerető személyiséget csinál az emberből, még akkor is, ha a tengerszint felett kétezer méterrel hideg van esténként. Nap, hőség nálunk is van, már csak az óceánt kellene áthozni, hogy mi is normálisabbak legyünk – vélekedett a Jászai-díjas színész, rendező.

Forrás: Pestisracok.hu