Vadhajtások

Most nem remegett – Merkel a Hitler elleni merénylet évfordulóján szólalt fel a nacionalizmus ellen

A “populizmus és a nacionalizmus”, a “rasszizmus és az antiszemitizmus” elleni fellépést sürgette Angela Merkel németországi kancellár szombaton, az Adolf Hitler elleni 1944-es sikertelen merénylet 75. évfordulója alkalmából tartott berlini ünnepségen, leszögezve, hogy “nem szabad elfelejteni a történelem leckéjét”.

Claus von Stauffenberg ezredes és néhány összeesküvő tiszttársa bőröndbe rejtett bombával akart végezni Hitlerrel 1944. július 20-án a vezér kelet-poroszországi katonai főhadiszállásán. A Valkűr-hadművelet nevű akció során azonban az időzített bomba csak megsebesítette Hitlert, Stauffenberget és társait pedig néhány órával a sikertelen merénylet után kivégezték. A rákövetkező hónapokban további 89, a puccskísérletben való részvétellel gyanúsított embert ítéltek halálra.Merkel a Németországban növekvő antiszemitizmussal és rasszizmussal kapcsolatban hangsúlyozta: “senki nem maradhat csendben, ha ilyesmit tapasztal”. Hozzátette azt is, hogy Európában

“együttes erővel kell fellépni a nacionalizmus és a populizmus ellen”.

“Stauffenberg és társai az emberséget a saját emberi életük elé helyezték” – szögezte le Merkel a német védelmi minisztérium díszterén tartott ünnepségen, amelyen számos díszvendég mellett részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer új védelmi miniszter is.

Merkel ugyanakkor – “természetesen” – kihasználta az alkalmat arra, hogy kegyelettel adózzon mindazoknak, akik a második világháborúban különböző módokon szembeszálltak a “nácikkal”, “zsidókat mentettek” vagy “fegyvert fogtak a német megszállókkal szemben”.

Kramp-Karrenbauer szintén követendő példaként állította Stauffenberget és társait az ünnepségen felesküdött 400 újonc katona elé, kiemelve, hogy ezek az emberek “a törvényt az igazságtalan parancsok fölé helyezték, és szembeszálltak az a diktatúrával”. Múlt heti kinevezése óta a szombati ünnepség volt Kramp-Karrenbauer első nyilvános szereplése. Csak gratulálhatunk neki.

Forrás: MTI