Vadhajtások

Nagy-Britannia: Boris Johnson lesz a miniszterelnök

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnsont választották a brit konzervatív párt új vezetőjének, ezzel a politikus lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

 

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Kedden bejelentett győzelme – tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van –a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti.

A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőt postai szavazással. A szavazási folyamat hétfő este zárult le, az eredményt kedden, közép-európai idő szerint kora délután jelentette be a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság.

A testület ismertetése szerintHunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott. A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.

Visításba kezdtek a libsik, Trump barátja befutott

May lavírozásánál sokkal határozottabb álláspontot képviselt a mostani kampányban is: azt nyilatkozta, hogy október 31-én – a Brexit aktuális időpontjában – akkor is kilépteti országát az EU-ból, ha addig sem sikerül átverni valahogy az erről szóló, tavaly novemberben megszületett megállapodást. Sőt, állítólag kormánya tagjait is arra kéri, kötelezzék el magukat emellett. Emiatt eddig négy kabinettag jelentette be távozását, köztük Anne Hamilton oktatási államtitkár mindössze fél órával a mostani bejelentés előtt. A legnevesebb a távozók közül Philip Hammond pénzügyminiszter.

Forrás: Origo és HVG