2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

„Ne bántsd a magyart!” – Székelyudvarhelyen is demonstráltak a jogsértések ellen

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csaknem ötszázan tüntettek kedd délután Székelyudvarhelyen az úzvölgyi katonatemető átalakítása és a magyarokat érintő más közelmúltbéli jogtiprások ellen.Csomortányi István, az EMNP elnöke beszédében kijelentette: a román politikai elit ma is 19. századi nemzeti ideálokat követ, és azon munkálkodik, hogy Románia egynyelvű, egynemzetiségű és egyvallású ország legyen. Ezért az erdélyi magyarok számára Bukarest nem a problémák megoldása, hanem azok forrása.Úgy vélte: mindezek ellenére a magyarság számára ma is a Kárpát-medence, az erdélyi magyarok számára pedig Erdély és Székelyföld a magyar lét ideális terepe.
„Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt”, „Nem hagyjuk a temetőnket”, „Kegyeletsértés”
feliratokat lehetett olvasni a molinókon, amelyekkel az EMNP által szervezett tüntető megmozdulásra érkeztek a részvevők. A rendezvény mottójának a Ne bántsd a magyart jelmondatot választották a szervezők, akik az úzvölgyi katonatemető államosításának beszüntetését, az eredeti állapotok visszaállítását, valamit Hargita megye prefektusának azonnali lemondását követelték.Gálfi Árpád polgármester beszédében úgy vélte: az úzvölgyi katonatemető átalakítói nem a magyarok, hanem az emberség ellen léptek fel. Azt is hozzátette: a temető román parcellájának a létrehozói gyurmának tekintik a múltat, amelyből bármi megformázható. Ez azonban őket minősíti.
"Senki ne csodálkozzon, hogy ha nem megfelelő ítélet születik, ha a tolvajt a tolvajnál jelentjük fel, és onnan várunk igazságszolgáltatást"
- jelentette ki. Úgy vélte: ennek ellenére a magyarok csak annyit tehetnek, hogy nem hagyják szó nélkül a történteket, és bíznak a mindenki és mindenek feletti hatalomban, amelyik egyszer igazságot szolgáltat.
"Mindenekelőtt Székelyföld, mindenek felett az isten!"
- zárta felszólalását a polgármester. https://www.facebook.com/erdelyineppart/videos/408961086394366/ Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének üzenetét Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke olvasta fel.A politikus szerint a Hargita megyei önkormányzat mulasztása miatt nem rendeződtek a határviták, és történhetett meg az úzvölgyi katonatemető átalakítása. A volt püspök az ortodox egyház felelősségét is felvetette arra utalván, hogy a június 6-án történt "erőszakos temetőfoglalás" egyik szervezője az Ortodox Testvériség nevű szélsőséges ortodox szervezet volt. Tőkés László úgy vélte: a megoldás kulcsa az ortodox egyház és a szociálliberális kormány hatóságainak a kezében van, ezért hozzájuk kell felhívással fordulni az úzvölgyi temetőügy és más jogtiprások megnyugtató rendezése ügyében.Forrás: Maszol.ro és Székelyhon 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató