2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy norvég klímaprofesszor szerint már a kétgyermekes családok is veszélyeztetik a bolygót

Jorgen Randers klímastratégiai professzor szerint egy ország jóléte jelentős mértékben függ attól, hogy mennyire alacsony a népsűrűsége.

A norvég akadémikus a HVG-nek adott interjújában egy napon merte említeni Ceausescu Romániáját a mai Magyarországgal.

Olyat csak Ceausescu Romániájában és a mai Magyarországról olvastam, hogy a hatalom a lakosság számának emelésével akarná igazolni, milyen fantasztikus az ő országa

– mondja a 75 éves professzor, aki azt állítja, hogy hatalmi szempontból sem logikus a gyerekszám növelése, és mindenki jobban él, ha az igényeihez minél kevesebbet kell felélni az őt körbevevő természetből.

Randers szerint a globális felmelegedés ellen az egyik legjobb védekezési forma az egygyerekes családmodell támogatása lenne.

A klímastratégia professzora szerint már most tudjuk, hogyan lehetne védekezni a felmelegedés ellen, mint mondja, le kell állni a szén, az olaj és a földgáz elégetésével. De ugyanígy fontos lenne a populáció csökkentése is.

Ehhez meg kellene célozni az egygyerekes családmodellt, és végre azokat a nőket jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot. A gazdag világban ez még fontosabb, hisz itt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás

– mondja a professzor.

A norvég akadémikus azt azonban elfelejti, hogy egyáltalán nem beszélhetünk túlnépesedett Európáról. A kontinensen ugyanis adottak a javak ahhoz, hogy egy nagycsalád is jólétben tudjon élni. Nem úgy, mint Afrikában vagy Ázsiában.

Míg a klímastratégia professzora a magyar „függetlenobjektív” sajtónak nyilatkozva bírálja a kormány családpolitikáját, nézhetne inkább kicsit déli és keleti irányba, olyan országok felé, ahol tényleg komoly problémát jelent a túlnépesedés, és az ezzel járó környezetszennyezés, említhetnék például Kínát, Indiát, Pakisztánt és több afrikai országot.

A professzor szerint több gyermeket vállalni emberi önzés, és a bolygót csak az mentheti meg, ha Európában nem támogatjuk a többgyermekes családokat.

Szerintünk meg inkább az az önzés, ha valaki a jóléte fenntartása miatt nem vállal gyermeket. A klímaprofesszornak pedig a magyar kormány bírálata helyett inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy miként lehetne megállítani a túlnépesedést a harmadik világ országaiban.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató