2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Sebaj Tóbiás - Korábban ötvenmilliót trükközött össze magának a magyar választókat Teneriféről képviselő

A napokban jelentek meg hírek arról, hogy az egyik leggyönyörűbb spanyol nyaralóhelyen, a Kanári-szigeteken tölti mindennapjait családjával Tóbiás József, az MSZP volt elnöke, aki ezt el is ismerte a Blikknek. Tóbiás szerint azonban félreértették, igazából ő nem is költözött a Kanári-szigetekre, mert háromhetente hazajön a plenáris ülésekre. A szocialista politikus nem először keveredik botrányba, hiszen évekkel ezelőtt is lebukott azzal, hogy nagyjából ötvenmillió forintnyi költségtérítést vett fel úgy, hogy a fővárostól alig 22 kilométerre lévő Érden lakott, ennek ellenére a Budapesttől 236 kilométerre fekvő Nyíregyházán volt az állandó lakcíme, és ezután igényelt és kapott összesen több tízmilliós költségtérítést éveken át. Talán az sem mellékes, hogy az érdi házat Tóbiás a BKV-botrány kirobbanása után vásárolta meg az ingatlanjaitól szabadulni akaró, később korrupciós bűncselekményekkel megvádolt Hagyó Miklóstól.

Az egyik leggyönyörűbb spanyol nyaralóhelyen, a Kanári-szigeteken tölti mindennapjait családjával Tóbiás József, az MSZP volt elnöke. A politikus hollétére a Bors figyelt fel még februárban, majd néhány napja a Blikk is írt róla a politikus felesége, Rába Tímea és lánya Instagram-fotói alapján. Tóbiás a bulvárlapnak azt mondta, fia légúti problémákkal küszködött, és az orvosok javasolták, hogy olyan helyre vigyék, ahol nincs pollen, por és egyéb allergén anyag. Tóbiás szerint egyébként félreértették, igazából ő nem is költözött a Kanári-szigetekre, hiszen háromhetente hazajön a plenáris ülésekre…

Az ügyben az MSZP másik korábbi elnöke, Lendvai Ildikó is megszólalt és az ATV „A nap híre” című műsorában azt mondta:

“bocsánat, Jóska, hogy ezt mondom, de ez így nem fog menni”.

Később a szocialisták is választás elé állították a politikust: az MSZP elnöksége azt kérte, a parlament őszi ülésszakáig tegye egyértelművé, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt. A párt közleményt is adott ki, melyben leírták:

Tóbiás József jelezte az MSZP-frakció vezetésének, hogy a gyermeke egészségét érintő előre nem látott élethelyzet alakult ki a családjában. Az MSZP-frakció tudomásul vette a képviselő bejelentését azzal a kikötéssel, hogy záros határidőn belül tisztáznia kell a helyzetet, ugyanakkor addig is részt kell vennie az Országgyűlés plenáris ülésein és a képviselői feladatait, ha korlátozottan is, de el kell látnia.

A DK a Nyugatifény nevű blogján annyival kommentálta a kérdést, hogy “remélik, azért az MSZP-s Éhségmenetekre hazajön”…

 

ÖTVENMILLIÓS KÖLTSÉGTÉRÍTÉS

Tóbiásnak nem ez az első közéleti botránya, ugyanis a Magyar Nemzet évekkel ezelőtt megírta, hogy bár az MSZP-s képviselő évek óta a fővárostól alig 22 kilométerre lévő Érden lakott, ennek ellenére a Budapesttől 236 kilométerre fekvő Nyíregyházán van az állandó lakcíme, és ezután igényelt és kapott költségtérítést éveken át Tóbiás József. Azt, hogy konkrétan mennyi költségtérítéshez jutott ennek köszönhetően, Tóbiás József nem tudta megmondani, ám a lap szerint nagyjából 50 millió forintot tett ki az az összeg, amihez Tóbiás így hozzájuthatott. Az MSZP elnöke az állandó lakcíme és a valódi lakóhelye közti eltérést „emberi, családi okokkal” magyarázta. Mindez a Nemzet akkori cikke szerint azért is volt különös, mivel a Tóbiás család 2003 óta bérlőként, 2009-től pedig tulajdonosként lakott az érdi házban, tehát lett volna idejük bejelentkezni. Nem mellékes, hogy az érdi ház a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettesé volt, aki a Magyar Nemzet által megszerzett tulajdoni lap tanúsága szerint 2009. december 17-én, a BKV-botrány kirobbanása után adta el a házat Tóbiás Józsefnek és feleségének. Hagyó Miklós azért passzolta át érdi házát a Tóbiás-családnak, mert állítása szerint a forint árfolyamromlása miatt nem tudta fizetni a lakás törlesztőrészleteit (Hát persze…). Fennmaradó hitelállománya így 15 millió forinttal csökkent. Hagyó Miklós 2010 márciusában két XII. kerületi ingatlant (ezek közül az egyik egy száz négyzetméteres lakás, amelynek értéke hetvenmillió forint körül lehetett) haszonélvezeti joga megtartásával elajándékozott a lányának. Így akkoriban felvetődött annak a gyanúja, hogy Hagyó ingatlanügyletei összefügghetnek a közelgő választási vereséggel és a mentelmi joga megszűnése miatti esetleges felelősségre vonással. Hagyót egyébként 2010-ben, közvetlenül az új Országgyűlés megalakulása után őrizetbe is vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, végül csak kisebb büntetést kapott, és a bíróság felfüggesztett börtönre ítélte.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató