2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Teljes ellenzéki káosz: Ferencvárosban elhalasztották az előválasztást

Mivel a felek nem tudtak semmilyen megállapodást kötni egymással, ezért várhatóan egy héttel elhalasztják a ferencvárosi előválasztást az ellenzéki pártok. Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea között a pártok nem tudtak dönteni, így a választókra bízták volna a döntést, azonban sem az előválasztás lebonyolításáról, sem a tárgyáról nem sikerült megegyezni. 
Várhatóan egy héttel elhalasztják az ellenzéki előválasztást a főváros IX. kerületében. Augusztus 5-én kezdődik majd a jelölés, és azt követően 12-e és 16-a között bonyolítják le a sátrakban a ferencvárosi polgármesteri előválasztást. Abban az esetben, hogy ha a pártok között mégsem jönne létre olyan politikai konszenzus, amely az előválasztásnak egyébként feltétele, akkor ők kimaradnak az előválasztásból, és a pártokra bízzák, hogy ezt letudják egymás között - közölte Magyar György, az úgynevezett Civil Választási Bizottság elnöke az ATV-vel. Baranyi Krisztina, az egyik polgármesterjelölt azt szeretné, hogy ne csak a kerületvezető, hanem a képviselőjelöltek személyéről is előválasztáson döntsenek, de ilyen kezdeményezés egyelőre nem érkezett a Civil Választási Bizottsághoz.

Teljesíthetetlennek tűnnek Baranyi feltételei

 Baranyi Krisztina, a Kétfarkú Kutya Párt–LMP–Puzsér Róbert által támogatott polgármesterjelölt még múlt pénteken azt közölte, bár valamennyi szervezési kérdésben megegyeztek, a tárgyalások mára mégis holtpontra jutottak. Mint posztjából kiderült, azt szeretné elérni, hogy ne csak a polgármesterjelöltekről, hanem csomagban az egyéni képviselőjelöltekről is lehessen szavazni az előválasztás során. Állítása szerint az erre vonatkozó javaslatát megküldte a másik oldalnak is, a pártok pedig a májusi európai parlamenti választás helyi eredményeinek arányában juthatnának helyhez a listán, civil képviselettel kiegészítve. Bár elég homályos a történet, alapvetően két konfliktusgóc rajzolódik ki a vitában:
  • Baranyi azt szeretné elérni, hogy csak olyan ellenzéki politikusok indulhassanak, akik nem kapcsolódtak az általa parkolási maffiának nevezett hálózathoz.
  • Ezzel összefüggésben pedig azt tartaná jónak, ha nemcsak a polgármesterjelöltet, hanem az egyéni képviselőjelölteket is közvetlenül, vagy legalábbis egy csomagban tudnák megválasztani a helyiek.
Mivel ezek meglehetősen szigorú feltételeknek tűnnek, amiket mereven elutasít a másik oldal, egyelőre nem mutatkozik túl nagy esély a megbékélésre.

Két tábor állt fel az ellenzéki oldalon

  A városrészben két politikus is bejelentkezett a kormányellenes erők közös polgármesterjelöltjének: az MSZP–DK–Jobbik támogatását maga mögött tudó korábbi LMP-s, jelenlegi momentumos Jancsó Andrea, illetve a Kétfarkú Kutya párt–LMP–Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt által támogatott Baranyi Krisztina. Mivel nem sikerült megegyezniük, ki legyen az induló, és Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt sem kívánt dönteni a kérdésben, így abban állapodtak meg a felek, hogy előválasztással döntenek.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató