2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az elhárítás volt vezetője nagyon keményen beolvasott Merkeléknek

Éles kritikát fogalmazott meg a német Alkotmányvédelem volt elnöke a migránsválság kezelése kapcsán. Hans-Georg Maaßen szerint 2015-ben a német törvények figyelmen kívül hagyásával fogadtak be több százezer nem azonosított "menekültet". Az Európai Unió pedig azóta sem képes túllépni az akkor kialakult megosztottságon.

Ritka alkalom, amikor egy hagyományos német párt rendezvényén migrációkritikus előadást lehet hallani. A 2015-ös Willkommenskultur és a szó mögött meghúzódó jelenség, a bevándorlók tömeges befogadása Angela Merkel politikai pályájának egyik "emblematikus" mozzanata. Ráadásul a kancellár akkor a német politikai elit nagy többségének támogatását is élvezte: a mindig kritikus AfD-n kívül talán csak a bajor keresztényszocialisták engedtek meg maguknak egy-két negatív észrevételt. Éppen ezért meglepő, hogy Merkel pártja, a CDU női tagozatának rendezvényén Hans-Georg Maaßen, a német Alkotmányvédelem egykori elnöke szisztematikusan felsorolta, miért volt nagy hiba a Wilkommenskultur erőltetése.

Liberális médiaterror

Maaßen – biztonságpolitikával foglalkozó szakember lévén – először a biztonsági aggályokra tért ki. Kiemelte, hogy az érkező tömegek befogadása a német törvények figyelmen kívül hagyása mellett történt, a migránsok túlnyomó része (70%) személyazonosításra alkalmas dokumentumok nélkül léphette át a határt. Ezt a helyzetet máig sem sikerült orvosolni. Manapság is napi 500 fő érkezik Németországba, jelentős arányban most is személyazonosításra alkalmas papírok nélkül. Maasßen szerint ez egyértelmű biztonsági kockázat. A szakember a médiát is kritizálta. Úgy fogalmazott, a migrációbarát média lényegében sakkban tartja a politikai elitet, az utóbbi ezért máig nem volt képes korrigálni a korábbi hibákat. Szerinte a politikának minél hamarabb lépnie kell, akár a várható negatív sajtóvisszhanggal is dacolva.

A németek nem értik

Maaßen kiemelte: azzal, hogy a bevándorlókra a hatályos törvényeknél megengedőbb szabályok vonatkoznak, nem kis feszültség keletkezik a Németországon belül és az Európai Unióban egyaránt. A német polgárok nem értik, őket miért büntetik a hatóságok a törvényeknek megfelelően, miközben az újonnan érkezettekkel szemben jóval elnézőbbek. Ráadásul a német politika és rendfenntartás ezen gyakorlata az Európai Unióban is visszatetszést kelt. Maaßen szerint nem véletlen, hogy a V4-ek mára markáns ellenpólust képeznek a migránsbarát Németországgal szemben.

Nincs szó hajótörésről, eleve így tervezik

A volt belbiztonsági vezető a földközi-tengeri "mentések" gyakorlatát is kritizálta. Szerinte félrevezető a hajótörött migránsok tengeri mentésével kapcsolatos tájékoztatás is, mivel tengeri közlekedésre alkalmatlan járművekkel indulnak útnak, és emiatt egyáltalán nem váratlanul kerülnének bajba: ez része az embercsempészek üzleti modelljének. Elmondta, hogy jelenleg az alvilág legjövedelmezőbb üzletformája az embercsempészet, megelőzve a kábítószer és egyéb területeket.

A CDU még most is elhallgatja a bajt

Maaßen szavaiban az volt a legmeglepőbb, hogy saját pártját is bőven kritikával illette. Szerinte a CDU jelenlegi vezetése nem segít adekvát megoldásokat találni a fenti problémákra, sőt inkább azok elhallgatásán munkálkodik. Ebben a hagyományos médiumok is a CDU segítségére vannak Maaßen szerint. Úgy vélte a Németországban divatos klímavédelemnél a migráció nagyobb kihívást jelent, és ezért annak kellene a német politika fókuszában lennie.

Forrás: Mandiner nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató