Vadhajtások

Ursula von der Leyen: újra kell gondolni az európai migrációs elosztási rendszert

Új megállapodást javasolt az Európába áramló illegális migráció kezelésére, és az elosztási rendszer újragondolását szorgalmazta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fogadta őt pénteken.

A találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva Ursula von der Leyen kijelentette: az EB vezetőjeként azt akarja, hogy a migráció kezelési eljárása hatékony, hatásos és emberséges legyen. Nem könnyű feladat, de nincsenek egyszerű megoldások és válaszok, amikor tehermegosztásról van szó – jelentette ki az Európai Bizottság új vezetője. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért a migránsok elosztási rendszerének felülvizsgálására van szükség. Az EB elnöke hozzátette: tudatában van, hogy Olaszország, Görögország és Spanyolország földrajzilag a legérintettebb országoknak számítanak, és a leginkább ki vannak téve a migrációnak.

Ursula von der Leyen politika küldetése első számú céljának nevezte, hogy az EU túllépjen a belső megosztottságon északi és déli, keleti és nyugati, kicsi és nagy tagállamok között. A politikus európai körútja egyik állomásának számít Róma, a Giuseppe Contéval folytatott megbeszélésen napirenden szerepel az Európai Bizottság olasz biztosjelöltje is.

 

(MTI)