Vadhajtások

ENSZ-figyelmeztetés: még idén új terrortámadás-hullám jöhet

Kicsi az esély arra, hogy idén ne történjen több terrortámadás Európában – derül ki az ENSZ legújabb jelentéséből. Bár az Iszlám Államot visszaszorították a Közel-Keleten, több ezer katonájuk tért vissza Európába, ráadásul a börtönökből szabaduló szélsőségesek is komoly veszélyt jelentenek.

Az ENSZ figyelmeztetést adott ki 2019 második felére, amelyben az írják, hogy bár jelenleg szünetel a terrorhullám Európában, ez nem korántsem jelenti azt, hogy véget ért volna a veszély, sőt,újabb támadások várhatóak az év hátralevő részében.

Ennek oka, hogy a jelentés szerint továbbra is jelentős az Iszlám Állam szélsőségeseinek létszáma, a hatóságoknak 30 ezer olyan emberről van tudomása, akik a Kalifátus területére utaztak, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez, és harcoljanak.

Ők minden bizonnyal életben vannak – írja a The Guardian.

A jelentés azt írja, hogy bár az Iszlám Állam megbukott, a tagok egy része csatlakozhat más szélsőséges szervezetekhez,

például az al-Kaidához, de új csoportok is létrejöhetnek.

Az Iszlám Állam terrortámadásainak csúcsa 2015-2016-ban volt, ekkor emberek százait ölték meg szélsőségesek, halálos támadások voltak Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Svédországban is.

Emiatt a terrorfenyegetettség szintje Európában továbbra is magas.

A legnagyobb veszélyforrás az, hogy a börtönökben fogvatartottak radikalizálódhatnak, de óriási probléma az is, hogy hamarosan szabadulhatnak azok, akik elsőként tértek vissza Európába Szíriából.

Őket az Iszlám Állammal való kapcsolatuk miatt zárták börtönbe.

A jelenleg börtönben lévő radikálisok „hatástalanítása” (deradikalizálása) vélhetően nem sikerült hibátlanul, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek továbbra is fenyegetést jelentenek.

Becslések szerint körülbelül 6000 európai csatlakozott az ISIS-hez és más szélsőséges csoportokhoz Irakban és Szíriában, nagyságrendileg harmaduk lehet halott. Másik harmaduk vélhetően fogságba esett, vagy még a Közel-Keleten tartózkodik,

míg kétezren visszatértek Európába.

További probléma az is, hogy bár az Iszlám Állam hivatalosan megsemmisült, 50 és 300 millió dollár közötti összeget menekítettek ki, amelyet további propagandára és toborzásra, illetve terrorcselekmények végrehajtására fordíthatnak.

Az összeg célja, hogy életben tartsa az úgynevezett virtuális Kalifátust.

Emiatt a jelentés végkövetkeztetése az, hogy bár jelenleg úgy tűnik, hogy nyugalom van, kicsi az esély arra, hogy terrortámadás nélkül teljen el 2019.

Forrás: Origo