Vadhajtások

Trump leoltotta a rasszistázó Obamát

Donald Trump amerikai elnök válaszolt kedden a Twitteren elődje, Barack Obama hétfői megjegyzéseire a hétvégén elkövetett két tömeggyilkossággal kapcsolatban.

Obama hétfőn szintén a Twitteren közzétett közleményében felszólította az amerikaiakat, hogy utasítsák vissza az ország bármely vezetőjétől elhangzó azon kijelentéseket, amelyek – mint fogalmazott – „táplálják a félelem és a gyűlölet légkörét, és elfogadhatóvá teszik a rasszizmust”.

Donald Trump erre válaszolva kérdésbe fogalmazva tette közzé álláspontját: „Vajon George Bush bírálta-e valaha is Obamát a Sandy Hookban elkövetett tömeggyilkosság miatt?”.

A connecticuti Newtown városka Sandy Hook nevű általános iskolájában 2012 decemberében egy 20 éves fiatalember követett el tömeggyilkosságot. Huszonhat embert, köztük húsz diákot lőtt agyon, majd öngyilkosságot követett el. A nyomozás során kiderült, hogy mielőtt elindult az iskolába, otthon agyonlőtte az édesanyját is.

Twitter-bejegyzésében Trump erre utalt, majd megjegyezte: Obama elnökségének nyolc esztendejében 32 tömeggyilkosság történt. „Mégsem az volt az általános vélekedés, hogy Obama elvesztette az ellenőrzést a dolgok felett” – írta Trump. Hozzáfűzte: tömeges lövöldözések előfordultak az országban már akkor is, amikor neki még eszébe sem jutott, hogy elnök akar lenni.

Ezt megelőzően az elnök egy másik mikroblog-bejegyzésben azt írta:

„ideje van a politizálásnak, és nyakunkon a választások. Ők (a demokrata politikusok) a rasszizmusról szóló narratívát nyomják. Pedig én vagyok a legkevésbé rasszista”.

 

(MTI)