Vadhajtások

Az oláhok szobrot emeltek Kolozsváron a Budapestre bevonuló tábornoknak

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara adott otthont annak a rendezvénynek, amelyen felavatták Gheorghe Mărdărescu tábornok szobrát.

A Román Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvényre 2019. augusztus 7-én, szerdán 11:00 órától került sor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karánál.

1919-ben Mărdărescu kezére adták az erdélyi fegyveres erők parancsnokságát, feladata a magyar alakulatok visszaszorítása volt az Erdélyi-középhegységig.

1919. augusztus 4-én a román csapatok bevonultak Budapestre, a támadást szünet nélkül hajtották végre, napi 18 km-es előrehaladási sebességgel, amely nem tette lehetővé a magyar védelmi erők számára, hogy előkészítsék a Tisza vagy Magyarország fővárosához vezető utak védelmét. Utólag a román hadsereg katonái I. Ferdinánd király jelenlétében vonultak fel az Andrássy úton.

A rendezvény programja a tábornok szobra leleplezését és felszentelését, koszorúzást, fegyveres felvonulást, valamint felszólalásokat foglalt magába. Jelen voltak többek között a Román Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, Gabriel Leș honvédelmi miniszter, Ion Oprișor elnöki tanácsadó, Kolozsvár főpolgármestere, Emil Boc, illetve Ioan Aurel Cherecheș, Kolozs megye prefektusa.

A román lapok egy része a Kun Béláék rezsimje elleni antikommunista fellépésként állítja be a támadást, de Erdély – s benne Kolozsvár – elrablása, a magyar főváros kifosztása nem egészen az antibolsevista harc nevében történt azokban az években, a román előrenyomulás nem titkolt célja pedig a minél nagyobb terület kiszakítása volt Magyarország testéből.

Basescu ma is azt vallja: az “igazi Románia” a Tiszáig terjed.

Forrás: Kuruc.info – Erdély Ma – Capital nyomán