Vadhajtások

Salvini felmondta az olasz kormánykoalíciót – új választások lesznek

Az olasz kormányfő helyettese, Matteo Salvini belügyminiszter csütörtök este bejelentette, hogy “megszűnt a többség”, ezért új választásra van szükség.

Ezzel lényegében a koalíció felmondására utalt. Salvini azt is közölte Giuseppe Conte kormányfővel, hogy kezelniük kell a parlamentben kialakult válsághelyzetet, nem lehetséges már rendezni a kormánypártok közötti nézeteltéréseket.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy csütörtök reggel Giuseppe Conte miniszterelnök egy órán át tárgyalt Sergio Mattarella köztársasági elnökkel. A párton kívüli jogászprofesszor Conte kormánya tavaly júniusban alakult a populista elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Salvini vezette Liga koalíciójaként, három hónappal a választás után. Az elhúzódó huzavona és a politikai válság elkerüléseként a két miniszterelnök-helyettesi posztot a Liga elnökeként Salvini, valamint az M5S vezetőjeként Luigi di Maio, aki gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát kapta.

A két kormánypárt konfliktusai az elmúlt bő egy évben folyamatosak voltak. A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.

Ma délután még tettek egy utolsó, nem túl reményteljes próbálkozást, amikor a kormány három vezetője leült tárgyalni, ennek végén tette Salvini a fent idézett kijelentését. Salvini a számára kedvező közvélemény-kutatások ismeretében feltehetően abban bízik, hogy egy új választás után politikailag megerősödve immár maga alakíthat kormányt.

A parlament a jövő héten ülhet össze.

Forrás: Index nyomán