2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ferenc pápának Hitler jutott eszébe a szuverenitásról

Bergoglio egy olasz lapnak adott interjújában Európa egységéről, a szuverenizmus és a populizmus veszélyeiről, a migránsok elosztásáról és Greta Thunbergről is beszélt.

Európa egységét meg kell menteni, mert az történelmileg és kulturálisan is egy egész, nem eshet szét

- nyilatkozta Ferenc pápa a La Stampa olasz lapnak, amelynek magyar fordítását a Magyar Kurír közli.

A pápa épp ezért elégedett azzal, hogy az Európai Bizottség elnöke egy nő lett (Ursula von der Leyen), hiszen "egy nő alkalmas lehet arra, hogy felélessze az alapító atyák erejét. A nőknek van képességük arra, hogy másokat összefogjanak és egyesítsenek" - fogalmaz.

Szerinte jelenleg az unióban leginkább csak "kompromisszumos monológok" hallatszanak, valódi párbeszéd a felek között nincsen, nem hallgatunk ténylegesen egymásra. Mint mondja: fontos, hogy a saját identitását mindenki megőrizze, de nem lehetünk bezárkózók, nyitottnak kell lennünk, a különböző identitásokat integrálni kell. Filozófiája a kirekesztő politizálással szemben így hangzik:

a saját identitásunkból meg kell nyílni a párbeszédre, hogy a többiek identitásából befogadjunk valami nagyobbat. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy az egész nagyobb, mint a rész. A globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben.

Ferenc pápa épp ezért rossz iránynak tartja a nemzeti szuverenizmust, amely szerinte mindig túlzás, és rosszul végződik, mert háborúhoz vezet.

"Aggódom, mert elhangzanak olyan beszédek, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: „Előbb mi! Mi…, mi…”: ezek a gondolatok félelmet keltenek. A szuverenizmus bezárkózás."

A bevándorlás mérséklésének kulcsát afrikai beruházásokban látja, úgy gondolja, hogy ezzel megszüntethető lenne a kontinens országainak kizsákmányolása, és így az éhezés is, ami elől menekülnek az emberek.

Szerinte a migránsokkal szemben mindig érvényes a négy lépcsőből álló alapszabály:

befogadás, kísérés, támogatás, integrálás.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy a közigazgatás vezetőjének kell megállapítania, hány migránst tudnak befogadni. Ha egy ország több bevándorlót már nem képes ellátni, akkor az országoknak át kell vállalniuk egymástól a terhet.

A pápa a környezetvédelemről is szót ejtett, az interjúban kifejtette, hogy leginkább a klímaváltozás kapcsán a biodiverzitás eltűnésétől, új halálos betegségek megjelenésétől, az emberiség halálától fél. Ferenc pápa megemlítette a klímavédő kis szörnyeteget is.

[caption id="attachment_33372" align="alignnone" width="800"] Ferenc pápa Greta-ban bízik[/caption]

Bergoglio bízik a fiatal környezetvédők mozgalmaiban, mint amilyen például a Greta Thunberg által vezetett „Fridays for Future”.

 Forrás: HVG nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató