2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Szlovákia a gyenge pont

[fb_button] Sok mindentől függ a V4 nyugalma, egysége és határozottsága, elegendő lenne csak egy politikai fordulat a közelgő lengyel parlamenti választásokon, és máris borul a visegrádi csoport. A liberális háttérhatalom azonban egyelőre Szlovákiában látszik felfedezni a szövetség gyengíthető pontját.

Ezúttal Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter bírálta egy televíziós interjúban a V4 szövetséget. A politikus arról beszélt, hogy szerinte rossz a V4 imázsa az Európai Unióban, és erről mi, azaz a visegrádi tagállamok is tehetünk. A külügyminiszter szerint az uniós fórumokon a V4 számos észszerű javaslattal állt elő, de olyan stílusban és modorban, amely irritálja az uniós elitet. Lajčák úgy véli, alapvetően helyes a V4 migrációval kapcsolatos álláspontja, de populista megközelítéseivel és sokszor vulgáris hangnemével számos ellenséget szerzett magának.

Az interjú második részében Lajčák elismerte: a V4 olyan regionális platform, amely évekig nagyon sikeres és hasznos volt Szlovákia számára. Ugyanakkor hangsúlyozta,

az ország jövője és gazdasági fejlődése az uniótól függ.

Attól az uniótól, amelybe már szorosabban integrálódott az euró egyedüli bevezetésével, mint a többi visegrádi tagország. Majd hozzátette: a boldog jövőre való törekvés önálló érdekrend megteremtését követeli Szlovákiától.

Mindez bő két héttel azután történt, hogy az ország új köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová Budapestre látogatott. Aki választási kampánya szerint az egyesült Európa híve, tovább enyhítene az abortusz feltételein és az eutanázia tilalmán, valamint szükségesnek tartja a magyar jogállamiság felülvizsgálatát. Budapesten a kisebbségekről beszélt, és persze elsősorban a magyarokról, de egyelőre sincs szó róla, hogy magyar munkatársat nevezne ki a kisebbségi elnöki tanácsadó posztjára. Bár Budapesten dicsérte a V4-es szövetséget Čaputová asszony, több figyelmet, érzékenyebb irányultságot szeretne az unió felé. Kérve, hogy a visegrádi politika kellően illeszkedjen a centruméhoz.

Čaputová Soros-hálózathoz való kötődéséről természetesen nem esett szó budapesti tárgyalásai kapcsán, de a választási kampány során többször is felszínre került. Lajčák most az elnök asszonynál is magasabbra tekint. A hírek szerint az Egyesült Nemzetek Szövetségét szeretné vezetni…

Forrás: Demokrata.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató