2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A szlovák és a lengyel püspöki kar együtt a baloldali támadásokkal szemben

[fb_button]

A Marek Jedraszewski krakkói érseket az új baloldali ideológiák támogatói részéről érő támadások miatt szolidaritását fejezte ki a lengyel katolikus püspöki kar iránt Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák katolikus püspöki konferencia elnöke, akinek levelét kedden a lengyel püspöki kar honlapján tették közzé.

A lengyel katolikus püspöki konferencia elnökének, Stanislaw Gadeckinek címzett, a PAP lengyel hírügynökségnek is továbbított levélben a szlovák egyházi méltóság arra reagált, hogy a krakkói érseket minap éles támadások érték lengyel baloldali és liberális részről, amiért bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát.

[caption id="attachment_33650" align="alignnone" width="800"] Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek[/caption]

A közép- és kelet-európai országok harminc évvel ezelőtt még a kommunizmus igája alatt sínylődtek, ezért „jogosan nagyon érzékenyek” arra, ha „bizonyos véleményeket csak azért próbálnak háttérbe szorítani, mert ideológiai okokból nem felelnek meg a politikai korrektségnek”

– írja a pozsonyi érsek.

A Jedraszewski érsek elleni támadások hátterében az áll, hogy „a gender-ideológia támogatói (akik között sajnálatosan sok LMBT-aktivista is van), megpróbálják kierőszakolni, hogy az általuk választott életstílust egyenrangúnak, és mindenekelőtt erkölcsileg helyesnek tekintsük” – áll a levélben.

Zvolenský érsek ebben az összefüggésben a szlovák püspöki konferencia „teljes támogatását és szolidaritását” fejezte ki a krakkói érsek és az egész lengyel püspöki konferencia iránt.

Vasárnapi nyilatkozatában már kiállt a krakkói érsek mellett Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása, felszólítva erre a magyar és szlovák püspököket is.

[caption id="attachment_33649" align="alignnone" width="700"] Marek Jedraszewski krakkói érsek[/caption]

Jedraszewski a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulóján, augusztus 1-jén mondott szentbeszédében idézte a náci németek ellen a felkelésben harcoló és elesett költő, Józef Szczepanski versét. A Lengyelországban mára közismertté vált költemény „vörös ragályról” beszél, utalva a felkelés leverését a Visztula folyó túlsó partján tétlenül váró szovjet hadseregről.

„A vörös ragály ma nincs jelen földünkön, megjelent viszont egy új, újmarxista, lelkünket, szívünket, gondolkodásunkat uralni vágyó ragály. Nem vörös, hanem szivárványszínű”

– fogalmazott Jedraszewski érsek, utalva ezzel az LMBT-mozgalom jelképére.

Korábbi és későbbi nyilatkozataiban ugyanakkor Jedraszewski érsek határozottan különbséget tett az eltérő szexuális irányultságú emberek – akiket ugyanolyan tisztelet illet meg, mint a többséget – és az úgynevezett LMBT-ideológia között.

A krakkói érsekkel szolidaritásukat fejezték ki a lengyel hívek is, és kiállt mellette Andrzej Duda lengyel elnök is.

Egy civil szervezet viszont ügyészségi panaszt tett ellene, Robert Biedron melegjogi aktivista, a balliberális Tavasz (Wiosna) párt európai parlamenti képviselője pedig Ferenc pápának írt levelet, szorgalmazva, hogy az egyházfő „változtassa meg a lengyel egyház nem túlságosan jó arculatát”.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató