Vadhajtások

Sapkajelvény

[fb_button]

Minden hatalom, amikor uralomra jut, a szimbólumai rögtön ott láthatóak a katonai és rendőri szervek uniformisán, egyenruháján, de legfőképp a sapkáján.

Miközben nálunk tombol a diktatúra, Londonban minden free…

London az a hely, ahol a szabadság átvette a hatalmat. Mert a szabadság az nem csak úgy jön. Az nem száll alá az égből. Azt csak a szájtátik hiszik. Azt ki kell harcolni.

S minden harcnak mi a vége?

No?

Nem, dehogy a béke. Hát persze, hogy nem a béke. Fenéket. (Jó, a harc a békéért egy roppant haladó és felvilágosult valami, de most nem a békeharcról beszélünk, kicsit tegyük azt félre, a béketábor minden bizonnyal megbocsátja nekünk, ezek a gondolatok is vannak eléggé forradalmiak és haladók.)

Minden harcnak a vége a hatalomátvétel. (Feltéve, ha sikeres volt a harc ugyebár.)

Londonban most a free hatalomra jutott. Még ha esetleg időlegesen is. De már nincs messze a nap, amikor tartósan is hatalmon marad.

És hogy ezt honnan fogjuk tudni? Honnan lehet majd látni, hogy a free, a haladás meg a gyűlöletmentes világ végleg hatalmon lesz?

A sapkajelvényből. Ahonnan most is látszik az ideiglenes hatalomátvétel.

Minden hatalom, amikor uralomra jut, a szimbólumai rögtön ott láthatóak a katonai és rendőri szervek uniformisán, egyenruháján, de legfőképp a sapkáján.

Ami látható a sapkán, ami a sapkajelvény, az van uralmon.

Ez ilyen egyszerű. Bemutatunk pár példát.

1. ábra: Munkásőr tányérsapka vörös csillaggal
Kunhegyes, 1974. október 18.
Kálmán László 88 éves nyugdíjas asztalos, munkásõr éleslövészeten vesz részt egy harcászati gyakorlaton. A fegyvere egy AMD-65-ös gépkarabély.
MTI Fotó: Petrovits László

2. ábra: Horthy tányérsapkája (1940-es évek)

Budapest, 1942. június 1.
Horthy Miklós (elõtérben, balra) kormányzó (1920. március 1 – 1944. október 15) egy Esztergom melletti gyakorlótéren fõtisztjei kíséretében megszemléli a frontra induló 2. hadsereg páncélosainak bemutató gyakorlatát.
MTI Fotó: Reprodukció

3. ábra: Német II. világháborús SS-sisak (1940)

4. ábra: London, rendőrsisak (2019 nyara)

Ami látható a sapkán, az van uralmon.

És közben meg nálunk, Mucsán, tombol a diktatúra.

Forrás: 888.hu / Pozsonyi Ádám