Vadhajtások

Húzza az időt az olasz szenátus, egyelőre nem lesznek előrehozott választások

[fb_button]

Nem tűzte napirendre a kormányzó Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját az olasz törvényhozás felsőháza.

Az olasz szenátus kedd este úgy döntött, hogy egy héttel később, augusztus 20-án hallgatja meg Giuseppe Conte miniszterelnököt a bizalmatlansági indítvány ügyében – írja az MTI.

 

A bizalmatlansági indítványt a kisebbik kormánypárt, a jobboldali Liga kezdeményezte, miután több kérdésben sem tudott dűlőre jutni a Salvini és Conte. Emellett a kezdeményezés mögött ott áll az is, hogy a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben a jelenleg nagyobbik kormányzó alakulat, az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra.

Az Öt Csillag azonban a többi párttal együtt egyelőre igyekszik elejét venni annak, hogy idő előtt ismét választásokat kelljen tartani Olaszországban, és alternatív kormánytöbbség létrehozásán dolgoznak.

 

Mi lehet szebb, demokratikusabb és méltóságteljesebb annál, ha visszaadjuk a választás lehetőségét az embereknek

– hangoztatta Salvini a szenátusban, akinek a beszédét a többi párt politikusai bekiabálásokkal szakították meg.

Meglepetésre Salvini abba is belement, hogy azonnali szavazást tartsanak az Öt Csillag egyik fő kampányígéretéről, hogy a képviselők és szenátorok számát 945-ről 600-ra mérsékeljék, de csak azzal a feltétellel, ha utána rögtön ki is írják a parlamenti választásokat.

Forrás: 888.hu