2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

KariGeri csődbe vitte Zuglót

[fb_button]

Az Origo birtokába jutottak a zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának a jegyzőkönyvei. A dokumentumok alapján a Párbeszéd politikusa a csőd szélére sodorta a kerületet.

A zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága tavaly decemberben tárgyalt a kerület költségvetési rendeletéről, amelyet Karácsony Gergely terjesztett be – írja az Origo. A megbeszélés alkalmával Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető beszámolt róla, hogy a ZVK Zrt.-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint.
kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.
Papp Imre jegyző, aki egyébként korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként dolgozott, elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt.
Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja
– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az ingatlanértékesítés a költségvetés puffere, de abból nem biztos, hogy pénz lesz. Azaz Karácsonyék az önkormányzat kiárusításából akartak pénzt szerezni, de már nem nagyon volt mit eladni.

A korábban Gyurcsányt szolgáló politikus az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte:

Már ellepte az ár az Önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt.

Ez azt jelenti, hogy Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

A költségvetés abszurditását azzal jellemezte, hogy

amikor arról beszélnek, hogy például 30 milliárd forintos a költségvetés, az effektív nem jelentkezik bevételként, csak számvitelileg 30 milliárd forint.

A gazdasági osztályvezető megpróbálta védeni a költségvetést, amire a jegyző kemény szavakkal válaszolt:

Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését. 2018-ban, amikor beruházások történtek, működés és fejlesztés együtt, ilyen bevételi kondíciók mellett tarthatatlanná vált.

Végül a jegyző kijelentette:

Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.

Majd megjegyezte:

Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.

Végül hozzátette, hogy a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik. Vagyis ennyivel tervezték túl a bevételeket.

Az egyik bizottsági tag, Háhn-Zágon Zsuzsanna fel is vetette, hogy hogy miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület.

Ezek után a zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága egy ellenszavazattal és 5 tartózkodással úgy döntött, nem támogatja a 2019-es költségvetési rendeletet.

Így pedig Karácsony Gergely polgármestersége alatt sínylődő Zugló tovább masírozik a szakadék felé.

Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató