Vadhajtások

Kendernay Jancsi a klímavészhelyzet kihirdetését követeli

[fb_button]

Az LMP azt várja a parlamenttől, hogy szavazza meg a klímavészhelyzet kihirdetését.

Kendernay János, a bukott ellenzéki párt (társelnök nélküli) társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az ENSZ következő klímacsúcsát szeptemberben tartják. A nemzetközi közösségnek vízióra, politikai akaratra és a hatékony fellépést lehetővé tevő eszközrendszerre van szüksége ahhoz, hogy változást érhessen el – jelentette ki a politikus. Globális, európai és nemzeti politikai kötelezettségvállalásokra lesz szükség annak érdekében, hogy a klímaváltozást kezelni lehessen – mondta. Az LMP ezért elvárja a kormánytól, hogy még az ENSZ-csúcs előtt tegyen világos kötelezettségvállalásokat, hozzon létre „klímakabinetet” és intézkedjen a klímaváltozás elleni fellépés ügyében – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal felkérte a parlamenti képviselőket, hogy a klímavészhelyzetről szóló szavazást érezzék lelkiismereti kérdésnek és ennek megfelelően hozzanak felelős döntést. Aki nem támogatja a klímavészhelyzetről szóló kezdeményezést, az elárulja a magyarokat – összegezte véleményét.

Kérdezték Varga Judit igazságügyi miniszter szavairól, aki korábban arról beszélt, hogy Magyarország jól teljesít az egy főre jutó károsanyag-kibocsátás területén. A társelnök azt mondta, hogy ha Magyarország jó helyzetben van, akkor az uniós klímaterv megvétózása helyett a klímaváltozás elleni küzdelem élére állhatna.

Forrás: Demokrata nyomán