Vadhajtások

“Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban” – zsarolja az olasz hatóságokat az EP új elnöke

[fb_button]

Megszólalt az Európai Parlament elnöke a Proactiva Open Arms hajóján levő migránsokról.

A Proactiva Open Arms nevű spanyol NGO hajóján rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat pénteken az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke.

David Sassoli arról számolt be, hogy felvették a kapcsolatot a hajó kapitányával, aki szerint a helyzet drámai, a körülmények elfogadhatatlanok.

Az olasz Lampedusa partjaitól nagyjából egy kilométerre veszteglő hajó immár két hete kikötési engedélyre vár. Egészségi állapotuk miatt egyesek már elhagyhatták a járművet, de még így is több mint 130, tengerről fedélzetre vett migráns van a fedélzeten.

„Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket. A higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha. A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést” – írta az EP új olasz elnöke.

Az Európai Bizottság pénteken felszólította az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel, valamint a rajtuk segíteni kívánókkal. A brüsszeli testület szóvivője emellett üdvözölte, hogy hat ország – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország – már felajánlotta a részvételét a hajó utasainak „elosztásában”.

Az Open Arms hajó 130 migránssal a fedélzetén vesztegel Lampedusa mellett

Forrás: Magyar Nemzet