Vadhajtások

Hiába próbálták meg ellehetetleníteni az AfD-t, a szászországi alkotmánybíróság a javára döntött

[fb_button]

A bírói testület megerősítette júliusi ítéletét. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a szászországi választási bizottság arra hivatkozva semmisítette meg a bevándorlásellenes AfD választási listájának több mint kétharmadát, hogy azt a párt tagjai két különböző kongresszuson szavazták meg. Az egykori NDK-s tartományban szeptember elsején tartanak helyi választásokat, melyre készülvén – a többi párthoz hasonlóan – az AfD is 61 fős listát állított.

A bevándorlásellenes párt természetesen fellebbezett a döntés ellen, s a tartomány alkotmánybírósága július végén első fokon – felülírva a választási bizottság korábbi döntését – már az AfD javára ítélt.

Azért azt meg kell jegyezni, hogy a jobboldali párt csak részsikert aratott, mert bár Szászország alkotmánybíróságának köszönhetően nem 18, hanem 30 fős listával vághat neki a szeptemberi választásoknak, a 30. helynél hátrébb rangsorolt képviselőjelöltjei listán semmiképpen sem juthatnak be a drezdai parlamentbe. Igaz, a közvélemény-kutatások alapján erre nem is nagyon lenne esélyük.

Az alkotmánybíróság a jogerős ítéletet augusztus 16-án, pénteken hozta meg. A bírói testület helybenhagyta júliusi döntését, így az AfD, mely a maga 26 százalékos támogatottságával jelenleg a legnépszerűbb párt Szászországban,

30 fős listát állíthat a tartományi választásokra.

Forrás: 888.hu