2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Trump terrorszervezetté nyilvánítaná az Antifát - Portlandban ismét összecsaptak a hazafiak és az antifasiszták (Videók)

[fb_button]

Az amerikai elnök a Twitteren osztotta meg, hogy kilátásba helyezné az antifasiszta mozgalom megregulázását. Ez nem tetszett az anarchistáknak, tüntetést szerveztek Portlandben.

[caption id="attachment_34095" align="alignnone" width="980"] Farkasszemet néz egy hazafi (Proud Boys) és egy antifasiszta tüntető[/caption]

Donald Trump írt a Twitteren, hogy  „komolyan fontolóra vette” , hogy az anarchista szélsőbaloldali szervezeteket, az úgynevezett Antifa-t terrorszervezetté fogja nyilvánítani.

Hogy ez tényleg megtörténik-e, az úgy tűnik nagyrészt attól függ, mi történik a hétvégén Portland városában, ahol tüntetést szerveztek „Vessünk véget a belföldi terrorizmusnak” címen. A tüntetés egyik szervezője nem titkolta, hogy az esemény az Antifa megmozdulásaira adott válasz, az előző hónapban pont ebben a városban vertek össze a szélsőbaloldaliak annyira egy újságírót, Andy Ngót, hogy kórházba kellett szállítani. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az Antifa is bejelentette: ellentüntetést szerveznek.

Portland rendőrsége nagy erőkkel készül a tüntetésre. Ismerve az Antifa eddigi „teljesítményét”, ez igen bölcs döntés, a szélsőbaloldali szervezet nevéhez ugyanis nem egy zavargás kötődik az Egyesült Államokban. Ez nem történt másképp Portlandben sem, a tüntetők felvételei alapján az Antifa megint elszabadult.

A tüntetésre kisbusszal érkező hazafiakat is megtámadták az antifasiszták, összetörték az ajtaját, illetve egy kalapácsot is bedobtak, ami eltalálta a Proud Boys tagját.

Egy másik buszt is megtámadtak az antifák:

Az antifák összevertek egy középkorú férfit, majd mikor egy nő védelmébe vette a magatehetetlen jobboldali tüntetőt a szélsőbalos csőcselék tagjai videózták és gyalázták.

A rendőrök érdekes módon nem avatkoztak közbe...

Egy másik videón látható, hogy egy idősebb férfi kezéből kitépik az amerikai zászlót és azt kiáltja a támadó:

"Baszd meg, náci!"

A Russian Today információi szerint 13 embert állítottak elő és 5 tüntető sérült meg könnyebben.

A rendőrség szóvivője elmondta, fémcsöveket, gázspray-ket, pajzsokat és egyéb fegyvereket elkoboztak. Annak megakadályozása érdekében, hogy a rivális csoportok egymást megközelítsék, a rendőrség korlátokat állított fel, valamint utcákat, utakat zárt le.

Trump nem először ment neki az Antifának, július végén lebegtette meg először, hogy terrorszervezetté nyilvánítaná a szélsőbaloldali mozgalmat.

A republikánus törvényhozók szerint az Egyesült Államokban nincs olyan mechanizmus, amely lehetővé tenné számára, hogy egy hazai szervezetet terrorista szervezetként elismerjen. Jelenleg csak külföldi csoportokat lehet annak nevezni.

Forrás: 888.hu, Rt.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató