Vadhajtások

Egyértelmű: Orbán átvette Európában a hatalmat! Mi magyarok vagyunk a németek egyetlen esélye

[fb_button]

A magyar kormány migrációs politikáját kritizáló németeknek is üzent Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján Sopronban, miután a német ZDF riportere azzal szembesítette a kormányfőt, hogy beszéltek olyan értetlenkedő egykori keletnémet menekültekkel, akik előtt Magyarország 30 évvel ezelőtt megnyitotta a határzárat, de az ország most kerítéssel zárja el az utat a bevándorlók elől. “Azt üzenem a németeknek, hogy 30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a kerítést, a vasfüggönyt, hogy a németek biztonságban és szabadon élhessenek, ma pedig ugyanezen célokért védjük kerítéssel a déli határt, azért, hogy ma is szabadon és biztonságban élhessenek Németországban. Magyarország Németország várkapitánya” – tette helyre a német kritikát Orbán Viktor miniszterelnök,- írja a Pestisrácok.hu.

“A magyar rendőrök és katonák vasban állnak lent a határon, ezt a német kancellárasszony is tudja. Ha valaki képes megállítani a migrációt, az éppen Magyarország, amely már bizonyított. A biztonsági jelentések ma is arról szólnak, hogy a migrációs krízis nem múlt el, a fenyegetettség velünk él. Németország és Ausztria egyetlen esélye Magyarország, hogy ne zúduljon rá újabb menekültáradat” – szögezte le a magyar miniszterelnök.

Egy másik német újságíró a sajtótájékoztatón Magyarország jogállamiságát firtatta, miután szerinte hazánkban a tudomány szabadsága kivetnivalót hagy maga után. Orbán Viktor tényeket nélkülöző politikailag elfogult véleménynek nevezte a kritikát és a hasonló támadásokat és arra bíztatott mindenkit, hogy jöjjenek el Magyarországra, nézzenek körül, beszélgessenek emberekkel, és személyesen győződjenek meg arról, ami az országban történik. “Ezerke a vitákra mi büszkék vagyunk” – mondta a kormányfő.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón nem tagadta, hogy a migrációs politika tekintetében közel sincs egyetértés Magyarország és Németország között, az ugyanakkor közös pont, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, lehetőleg meg kell akadályozni, hogy menekültek elhagyják az országukat és elinduljanak Európa felé. “Ha azonban eljönnek otthonról és útra kelnek, és idejönnek hozzánk, akkor a menekülteknek joguk van itt lenni, és Németország a továbbiakban is segíteni fog” – tért vissza a régóta hangoztatott véleményéhez Angela Merkel. Merkel a határok védelmét fontosnak nevezte, de egy új start elindítását szorgalmazta az európai menekültpolitikában.

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón, miután Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. A miniszterelnök azt mondta: “nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését”. Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak. Kérdésre a kormányfő elmondta: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembe vételével. Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog – tette hozzá. Hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német-közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az európai egység fenntartásában.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel a sajtótájékoztatón. A kancellár elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, “új startra” van szükség.  Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott. A tájékoztatón a kancellár ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért.

Forrás: Pestisrácok.hu

Fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu