2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Lampedusánál a helyzet változatlan: beugrálnak a tengerbe a migránsok, majd visszateszik őket az Open Arms-ra

[fb_button]

Lassan 3 hete vesztegel Olaszország közelében az Open Arms nevű spanyol NGO. Matteo Salvini nem engedi kikötni a migránstaxit, ők viszont nem tágítanak.

Napokkal ezelőtt kezdődött meg a zsarolás azzal, hogy a segélyszervezet a hajón tartózkodó beteg migránsok leszállását követelték az olasz hatóságoktól. Majd miután lehetővé tették, hogy elhagyhassák az NGO-t néhányan, tovább folytatódott az érzékenyítés. A kiskorúakkal álltak elő, hogy azoknak is el kell hagyniuk a fedélzetet. Utóbb kiderült, hogy többen nem is voltak azok. Aztán a hajó kapitánya jelentette be, hogy robbanás közeli a helyzet, egészségügyi vészhelyzet állt elő.

Salvini nem engedett, továbbra is fenntartotta a tilalmat, ezért a spanyol kormány vasárnap bejelentette, hogy megnyitják a kikötőket az Open Arms fogadására. A segélyszervezet viszont bejelentette, hogy nincsenek olyan állapotban az "utasok", hogy még napokig utazzanak és elutasították a segítséget.

Két nappal ezelőtt néhány migráns megunta a tétlenséget és megpróbáltak úszva elérni Lampedusa partjaihoz. Őket pár méter megtétele után összeszedték a mentőhajók és vissza tessékelték őket az Open Arms-ra.

A hajó még most is egy helyben áll, az illegális bevándorlók ma is beugráltak a tengerbe és megpróbáltak Lampedusáig úszni.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató