Vadhajtások

Délvidék: Nagybecskerek nevét Petrovgradra változtatnák meg

[fb_button]

Nagybecskereken „Isten hozta Petrovgradban” szövegű óriásplakátok jelentek meg, ami a helyi polgárok szerint azt jelenti, hogy ismét feléledt a helyiség nevének megváltoztatására tett kezdeményezés.


Az új plakátokat a Petrovgrad egyesület helyezte ki, amelynek elnöke Budimir Jovanović elmondta, hogy nem álltak el attól a kezdeményezéstől, hogy Nagybecskerek nevét Petrovgradra változtassák meg, ez volt ugyanis a település neve egy évtizeden át, 1935 és 1946 között.

„Az volt az ötletünk, hogy erre az északi területek Szerbiához csatolásának századik évfordulójának évében kerüljön sor. Ez sajnos nem sikerült különböző okok miatt, de harcolni fogunk ezért az elképzelésért mindaddig, amíg meg nem valósul”, mondta Jovanović.

A kezdeményezést két évvel ezelőtt kezdték népszerűsíteni, de akkor elcsendesült a vita. Az ötlettel a Petrovgrad egyesület állt elő, mégpedig az előtt az ünnepség előtt, amelyet a település első világháborúban történt felszabadításának századik évfordulója apropóján szerveztek. Az egyesület akkor azt hangoztatta, hogy több oka is van annak, amiért Nagybecskerek számára „megtiszteltetés lenne, ha I. Péter szerb király nevét viselné”.

A szerbül most Zrenjanin nevet viselő város eredeti megnevezése Nagybecskerek (szerbül Veliki Bečkerek, németül Großbetschkerek). A város a 14. századtól 1935-ig (majd 1941-től 1944-ig) az eredeti nevét – Becskerek – viselte, különböző változatokban: Bechereky, Becsekereke, Becskerek, Großbetschkerek, Veliki Bečkerek.

A Petrovgrad nevet 1935 márciusától 1946 októberéig viselte, akkor kapta a település a Zrenjanin nevet, Žarko Zrenjanin Uča forradalmár „tiszteletére”.

Forrás: Vajma.info nyomán