2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Egyre gyakrabban pusztítják a keresztény sírokat

[fb_button]

Aggasztó adatok kerültek nyilvánosságra, egyre több keresztény sírt gyaláznak meg világszerte, melyek mögött a fokozódó keresztényellenesség áll.

A statisztikák szerint egyértelmű, hogy évről évre egyre több keresztényeket érintő atrocitás történik világszerte. A világ minden tájáról érkeznek jelentések arról, hogy a legüldözöttebb vallás tagjait folyamatosan zargatják. Míg korábban hasonló esetek csak a Közel-Keleten, Afrikában és az ázsiai országokban fordultak elő, addig az elmúlt években ez a folyamat begyűrűzött Nyugat-Európába is. A kereszténygyűlölet egyik legsúlyosabb foka, mikor nem élő embereket támadnak meg, akik még tudnának védekezni, hanem gyáva módon tárgyakat és ereklyéket pusztítanak a vandálok. Na itt jelenik meg legjobban a zsigeri gyűlölet.

Az első temetőrombolásról készült videók az évtized elején kezdtek szélsebesen terjedni az interneten. Az első ilyen videóval rögzített esemény 2012 márciusában került fel a világhálóra. Ekkor már javában zajlott a polgárháború Líbiában, a muszlim szélsőségesek második világháborús brit katonák sírjait rugdosták, majd verték szét Bengázi közelében.

Törjétek le a kutyák keresztjeit, Allah akbar

– üvöltötték a videóban.

 

Ehhez nagyon hasonló sajnálatos esemény történt pár hónappal később, mikor is az ország fővárosában, Tripoliban ugyancsak muszlim radikálisok egy keresztény temető sírjait forgatták fel, kiásták azokat, a kereszteket pedig lerúgták.

Az esetek nagy része mögött az akkor még fénykorát élő Iszlám Állam és a terrorszervezetet követő radikálisok álltak. Irakban például a terrorállam harcosai semmisítették meg a moszuli Szent Tamás keresztény temetőt, ami az ország legrégebbi nyughelye volt.

Az ISIS hírügynöksége, az Amaq ekkor több képet és videót is posztolt arról, hogy a maszkos iszlamisták kalapácsokkal verik szét a kereszteket. Nem kellett sokat várni, hogy az Iszlám Állam ismét lecsapjon, 2016 őszén a többségében iraki keresztények lakta Bakhdida városát támadta meg a terrorszervezet. Az akkori jelentések szerint az ISIS emberei felnyitották a koporsókat is, a halottak maradványait elmozdították, ellopták az ott talált értékeket, a kereszteket a földdel tették egyenlővé. Innen csókoltatom azokat, akik még mindig képesek azt szajkózni, hogy az iszlám a béke vallása. A terrorszervezet Szíriában is aktív volt, Dajr ez-Zaur keresztény temetőjében is komoly károkat okoztak. Szintén az Amaq tette közzé, hogy 2016. május 16-án a harcosok meggyalázták a sírokat. Az esetről a brit bulvárlap, a Daily Mail is beszámolt, azonban komoly visszhangja mégsem lett az ügynek.

A keresztényellenes támadások az idén sem csitultak: májusban a pakisztáni Lahorban 38 sírt tettek tönkre a szélsőségesek, akiknek kiléte jelenleg is ismeretlen. Az egyik helyi keresztény férfi az eset után elmondta, aggasztja, ami történik, és a muszlimok feszültséget akarnak kelteni, a keresztények ellen hergelnek.

A legbestiálisabb rongálások Iránban történtek. 2012 áprilisában egy kétszáz éves keresztény temetőt gyaláztak meg, az ott lévő sírokat egytől egyig ledöntötték, mindent elpusztítottak, ami a kereszténységhez köthető. Az elkövetők ráadásul itt nem holmi vandálok voltak, hanem a hatóság emberei hajtották végre a műveletet, és az volt a cél, hogy a kereszténységhez kapcsolódó összes tárgyat megsemmisítsék. Ugyanazon év februárjában a Busehr nevű iráni kikötővárosban lévő, az angol és örmény keresztényeknek fenntartott temetőt pusztították el. Az összes ott lévő keresztet és sírkövet eltörték.

Európában is egyre gyakrabban történik ilyesmi

A párizsi terrortámadások előtt néhány hónappal, 2015 tavaszán a Castres-ban lévő Szent Rókus-temetőben összesen 215 keresztet rongáltak meg vagy zúztak szét teljesen. A Le Parisien akkor úgy írt az esetről, hogy az elkövető közel-keleti stílusú ruhában volt. Az idei év is súlyosnak számít ebből a szempontból Franciaországban. Mi is beszámoltunk róla, hogy vandálok a nimes-i Notre-Dame des Enfants templomot kirabolták, majd ürülékkel egy keresztet rajzoltak a kirabolt imaház falára. Ezt megelőzően a houilles-i Szent Miklós-templomot háromszor is megrongálták. A templom 19. századi Szűz Mária-szobrát helyrehozhatatlanul elpusztították, a templom keresztjét a padlóra dobták.

Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató