2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Tízezrek tüntettek az idegengyűlölet ellen Drezdában (Képek és videó)

[fb_button]

Az első becslések szerint legalább 35 ezer ember vonult fel Drezdában szombat délután, hogy elítélje az idegengyűlöletet és az intoleranciát, és kiálljon a nyílt és szolidáris társadalom mellett.

„Szászország is lehet más. Drezda jóval, de jóval több mint a Pegida – utaltak a szervezők a városban 5 évvel ezelőtt alapított, szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes mozgalomra.

Tartományi választások lesznek

A kelet-németországi Szászországban és Brandenburg tartományban szeptember 1-jén tartományi választásokat tartanak, melyeken a várakozások szerint megerősödik a szövetségi szinten kormányzó jobbközép pártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. Brandenburgban akár a legnagyobb politikai erővé is válhat a jobboldali párt.

Ana-Cara Methmann, a tiltakozást szervező Oszthatatlan mozgalom szóvivője szerint a több tízezres felvonulás világos üzenet, hogy az emberek kiállnak a szolidaritás mellett és a kirekesztés ellen. „A rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye társadalmunkban, ahogy a szociális juttatások csökkentésének és az alapjogok csorbításának sem. Nem hagyjuk magunkat megosztani, és ez mától a jobboldal számára is világos kell, hogy legyen” – szögezte le Ario Mirzaie, a tiltakozás egyik társszervezője.

Nyomatékos kiállás

A tiltakozáson részt vett a szövetségi kormány pénzügyminisztere, a szociáldemokrata Olaf Scholz is, valamint a Baloldal nevű párt vezetője Bernd Riexinger is. Ralf Stegner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke a tiltakozást az idegengyűlölettel és intoleranciával szembeni nyomatékos kiállásnak nevezte.

Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke, Michael Kretschmer nem vett részt a meneten, mert a szervezésben részt vevő több száz szervezet közül egyeseket, így például a baloldali radikális Antifát vállalhatatlannak tartja, és az Oszthatatlan mozgalom követelései között is vannak olyan pontok, melyekkel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nem tud egyetérteni. Üdvözölte azonban a politikus, hogy ilyen sokan készek kiállni a demokrácia és a jogállamiság védelmében. Részvételre buzdított a katolikus és a protestáns egyház is.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató