2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Úzvölgyi megemlékezés: részvételre biztatják a háromszékieket

[fb_button]

Minél nagyobb számban vegyenek részt az augusztus 26-án sorra kerülő 25. Úzvölgyi megemlékezésen, erre kéri a háromszékieket Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Tamás Sándor azt szeretné, ha minél többen részt vennének az Úzvölgyében tartandó megemlékezésen.

„Látható és láthatatlan színtéren is zajlik a 21. századi csata az Úzvölgyében. Látható, hiszen fizikailag akarnak teret foglalni azokkal a szentségtelen betonépítményekkel. De a temetőgyalázással a láthatatlan színtéren is folyik a birkózás a mély állam részéről. (...) Nem távoli, ismeretlen hősök emlékét gyalázták meg, hanem magyar katonák eleven emlékét

– fogalmaz felhívásában Tamás Sándor.

[caption id="attachment_34722" align="alignnone" width="3648"] Fotó: Bede Zsolt[/caption]

Hozzátette:

„Mutassuk meg: itthon vagyunk. Legyen ez a közös ima lehetőség az önvizsgálatra, hogy tettünk-e, teszünk-e eleget Székelyföld jövőjéért”.

Zajlanak az előkészületek az úzvölgyi megemlékezésre Hozzáfogtak az Úzvölgyi haditemető kaszálásához, a terület rendezéséhez, annak érdekében, hogy az augusztus 26-ei megemlékezést méltó körülmények között lehessen megtartani.

[caption id="attachment_34723" align="alignnone" width="2736"]  Fotó: Bede Zsolt[/caption]   A 25. Úzvölgyi megemlékezés hétfőn 15 órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik, majd bevonulnak a katonai hagyományőrzők, 15:35-től fellép a Csíkborzsovai Férfikórus, 15:50-től köszöntik a megemlékezőket. Ezt követően 16 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, főcelebráns Tamás József püspök, meghívott szónok Böjte Csaba ferences szerzetes lesznek. A szentmisét követően megemlékező beszédekre kerül sor a testvéregyházak részéről. A megemlékezés koszorúzással ér véget. [caption id="attachment_34724" align="alignnone" width="3648"] Fotó: Bede Zsolt[/caption]   Az Úzvölgyébe 1944. augusztus 26-án törtek be a szovjet csapatok, a védelmi rendszer első vonalában a 17-18 éves fiúkból álló, 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást. Negyed évszázada ezen a napon tartanak hivatalos megemlékezést az Úzvölgyében, Székelyföld legfontosabb hadi temetőjében.  Forrás: Székelyhon
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató