2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Megemlékező rendezvényt tartanak ma délután az úzvölgyi katonai temetőben

[fb_button]

A környéken évtizedes hagyomány augusztus 26-án megemlékezni azokról a székely határőrökről, akik 1944-ben, a román átállás után beözönlő szovjet csapatokat feltartóztatták. Az Úz-völgyi katonai temető, ahol zömmel osztrák-magyar és magyar bakák nyugszanak, május végén került a feszültség középpontjába, amikor a szomszédos román Dormánfalva polgármestere jó ötletnek látta félszáz – nem létező román katonát jelképező – sírral betelepíteni az egyébként a hargitai Csíkszentmártonhoz tartozó sírkertet.

A magyarok tiltakoztak a sírgyalázás és birtokháborítás ellen, amire a román fél főként bukaresti ultrákkal erőszakos, verésbe és kereszttépkedésbe torkolló temetőjárást rendezett, míg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírokkal foglalkozó osztályát román partnere csuklóztatta.

Ám a temetőben állítólag elhantolt románok száma gyorsan „erodálódott”, ötvenkettőről hamarosan tizenegyre olvadt a román „követelés”, s nemrég közülük is sokat magyarként azonosítottak.

Az elmúlt évek csendes megemlékezéseihez képest idén más helyzet: a megyei tanács napilapjában egy hete oldalas hirdetésben toborozza a megemlékezőket Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala és a Hargita Megyei Kulturális Központ.

A mai megemlékezés és demonstráció egyik fő szervezője, az RMDSZ-es Borboly Csaba, székely politikus kiemelte: meg kell mutatni, hogy a magyarság a durva atrocitások ellenére sem fél, és örömmel látta, hogy a politikum mellett az egyházak és a civil szféra is egységesen mozgósított. Ő maga az elmúlt években megszokott néhány száz helyett több ezer résztvevőt vár a megemlékezéssel egybekötött tüntetésre, ami iránt akkora az érdeklődés, hogy sem Hargita, sem a szomszédos megyékben nem tudtak több autóbuszt bérelni, pedig az RMDSZ szeretett volna további buszokat biztosítani.

Hasonló járművekkel egyébként az Erdélyi Magyar Néppárt is készült, és számos civil felajánlás is érkezett autóhelyek vagy éppen szállás tekintetében. Mint mondta, megyei tanácsi részről minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a mai rendezvény békésen és méltóságteljesen menjen végbe: időben értesítettek minden belügyi szervet, a rendőrséget, csendőrséget és a készenlétieket is, akik ezúttal nem a Bákó megyei, hanem a hargitai állományt küldik a rend fenntartására.

Az összeállított forgatókönyv szerint a megemlékezés délután három órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik, majd azt követően a hagyományőrző csoportok bevonulnak a katonai temetőbe. Az esemény fő programpontja az ünnepi szentmise lesz, amelynek főcelebránsa Tamás József püspök, a meghívott szónok pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Ezt követően a történelmi egyházak meghívottjainak ünnepi gondolatait hallhatják a megemlékezők, majd az esemény zárásaként elhelyezik a kegyelet koszorúit. Az eseményen közreműködnek a szentegyházi, újtusnádi, bánkfalvi, csíkszentgyörgyi és csíkszentmártoni fúvószenekarok.

Forrás: ma7.sk nyomán 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató