2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hiába mondott le Conte, ismét miniszterelnök szeretne lenni

[fb_button]

A lemondott, de ismét az olasz miniszterelnöki székre pályázó Giuseppe Conte vette át az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében a balközép Demokrata Párttal (PD) folytatott kormányalakítás vezetését kedden, kevesebb mint egy nappal az államfőtől szabott határidő lejárta előtt.

Az M5S és a PD közti kormányalakítási egyeztetés kedd késő délután indult újra, miután a nap folyamán a két párt tárgyalásai néhány órára megszakadtak. A pártok vezetői kedd éjszaka és a mai nap folyamán is folytatják az egyeztetést. Sajtóértesülések szerint az M5S addig nem volt hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, amíg a PD nem egyezett bele, hogy a közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen. A PD politikusai úgy nyilatkoztak, hogy az egyeztetést az M5S lassította, mivel az M5S a miniszterelnök-helyettesi posztot és minden jelentősebb tárcát is magának követelt.

Az ellentéteket Giuseppe Conte és a PD-főtitkár Nicola Zingaretti között létesített telefonos „forródróton” keresztül sikerült enyhíteni. Az olasz sajtó azonban úgy vélte, hogy az ellentétek és viták valójában csak a színfalak mögötti politikai „adok-kapokat” leplezték, miközben M5S és PD elosztotta egymás között a miniszteri bársonyszékeket.

Elemzők azonban fordulatnak tartják, hogy a két párt közti kormányalakítást az M5S vezetője Luigi Di Maiótól az egy hete lemondott Giuseppe Conte vette át, aki ezzel egyértelművé tette, hogy az M5S vezető politikusává nőtte ki magát. A korábban Olaszországban is ismeretlen jogászprofesszor Conte tavaly pártokon kívüliként vált az M5S-Liga koalíciójából létrejött kormány miniszterelnökévé, akinek feladata a két párt kormányszerződésének garantálása volt. Azóta viszont Giuseppe Conte önálló politikai erőre tett szert, és az M5S felsorakozott mögötte. Contét homlokon csókolta a politika, és csúnya békából herceggé változott – jelentette ki Luciano Fontana a Corriere della Sera napilap főszerkesztője.

Az elitellenes M5S immár az elit részét képezi

Kommentárok rámutattak, hogy a civil mozgalomból párttá lett M5S egy év kormányzás után teljesen elveszítette mozgalmi jellegét: a korábban hirdetett közvetlen demokrácia gyakorlatáról megfeledkezve már nem a választóival egyenes internetes kapcsolatban hozza meg döntéseit, hanem zárt ajtók mögötti „hatalmi” egyeztetéseken. A balközép La Repubblica hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben majdnem minden választást elveszített PD számára „hatalmas ajándék”, ha ismét kormányra kerülhet.

Mint ismert, Sergio Mattarella államfő szerdán zárja le a parlamenti pártokkal tartott konzultáció második körét. A legnagyobb pártokat – a PD-t, a választásokat sürgető Ligát és az M5S-t – utolsóként, egymás után fogadja. Az M5S és a PD várható megállapodása után az Öt Csillag Mozgalomnak és a Demokrata Pártnak is meg kell győzni a „paktumot” ellenző saját párttagjait, hogy a parlamentben bizalmat szavazzanak a második Conte-kormánynak. Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán bejegyezte, hogy pártja, a jobboldali Liga az egyetlen, amely nem fél az olaszok szavazataitól.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató