2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna mindenáron meg akar felelni az IMF-nek, eladják a földjeiket

[fb_button]
Ukrajna lesz az új kelet-európai tigris

– álmodozik az államfő kabinetfőnökének helyettese, aki immár Ukrajna miniszterelnöke. Olekszij Honcsaruk hamarosan az IMF-fel akar új szerződés kötni, és a termékeny termőföld eladására készül.

15 milliárd dolláros bevételt remél az új kormányzat attól, hogy eladja az állami gazdaságokat – akár külföldieknek is.

Ukrajna földje igen termékeny: a csernozjom talaj remek terméseredményeket produkál, olyannyira, hogy a nácik a világháború idején elszállították a föld egy részét Németországba, hogy feljavítsák vele a hazai talajt.

A közvélemény többsége ellenzi a földek külföldi kézre kerülését. Ennek ellenére Volodomir Zelenszkij elnök és az új kormányfő el vannak szánva arra, hogy eladják az állami földeket annak, aki a legtöbbet adja érte. Összesen kétszáz állami gazdaságról van szó.

Mindez egyébként összhangban van az IMF-tárgyalásokkal, hiszen a szervezet egyik legfőbb követelése épp az, hogy tegyék lehetővé külföldiek számára is a földek megvásárlását. Ugyanezt hangsúlyozta a Világbank elnöke is, aki a múlt héten tárgyalt Olekszij Honcsarukkal (képünkön) Kijevben.

Márpedig az IMF hajlandó arra, hogy évi 2 milliárd dolláros pluszkölcsönt adjon Ukrajnának – erről Dmitrij Szologub, a kijevi Nemzeti Bank alelnöke nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek. Szerinte már az idén megjönne az első 2 milliárd dollár, majd pedig jövőre az újabb kettő. 2021-ben is hasonló összeg érkezne, hogy ily módon Ukrajna elkerülné a fizetésképtelenség rémét.

Forrás: HVG nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató