Vadhajtások

Rus Adrian: Hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot!

[fb_button]

A szatmárnémeti születésű vegyes házasságból származó Rus Adrian körüli hercehurca továbbra is folytatódik. Mint ismert, az oláh labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya meghívta a MOL Fehérvár FC-nél futballozó hátvédet, aki azóta nem kap lehetőséget a székesfehérvári csapat együttesében, illetve csak a tartalékcsapatban játszhat. 

Azóta Rus Adrian az ottani lapoknak bizonygatja, hogy ő kizárólag román nemzetiségű. A bukaresti sportlap, a ProSport már így írt a játékosról:

„A magyarokkal való botrány dacára Adrian Rus szerelmi vallomása: száz százalékig román vagyok! Anyám sírt örömében, amikor behívtak a válogatottba!”

A román labdarúgó szövetség bepanaszolta a székesfehérvári csapatot a FIFA-nál, amiért a Fehérvár együttese nyomást akar gyakorolni rá.

Cosmin Contra oláh szövetségi kapitány a szűkített keretbe is behívta a labdarúgót, így a védő pályára is léphet a román válogatott mezében szeptember 5-én a Spanyolországgal vívott idegenbeli mérkőzésen.

A játékos a válogatottságról úgy nyilatkozott, hogy

“Őszintén, száz százalékig román vagyok! Csak 19 évesen mentem Magyarországra, és hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot. Ez egy kellemetlen epizód az életemben. Felvettem, mert így volt hasznos az akkori csapatom számára: azért kapott a klub több pénzt az MLSZ-től, ha több magyar játékosa volt. Hat éves korom óta, amióta futballozni kezdtem, soha nem akartam magyar válogatott lenni. Végig arról álmodoztam, hogy Romániáért fogok játszani.”

Rus elmondta, hogy azóta temérdek üzenetet kapott a magyar szurkolóktól, de egyáltalán nem érdekli a véleményük.

A Szatmárnémetiben született Rus Romániában nevelkedett, majd 2015 augusztusában Magyarországra igazolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályú Fehérgyarmat játékosa lett. Fél évvel később a másodosztályban szereplő Balmazújvároshoz került, a csapattal a szezon végén a bajnokság második helyén végeztek, ezzel feljutottak az élvonalba. A 2017-2018-as évadban harminc bajnokin lépett pályára az NB I-ben, de a Balmazújváros végül kiesett az idény végén, így került a Sepsi OSK-hoz. Nyáron igazolt a fehérvári együtteshez.