2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Futballistaként folytatja a férfiassága miatt támadott dél-afrikai futó"nő"

[fb_button]

A kétszeres olimpiai bajnokot a dél-afrikai félprofi Sasol Ligában játszik majd.

A 800 méteres síkfutás háromszoros világbajnoka, Caster Semenya szerződést kötött a hazája válogatottsági rekordere, Janine van Wyk által alapított JVW Football Clubbal, így jövőre játszani fog a félprofi Sasol Ligában.

Hálás vagyok ezért a lehetőségért, és köszönöm azt a szeretetet és támogatást, amit máris kaptam a csapattól. Örömmel várom ezt az utazást – mondta a dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója, aki fiatalabb korában minden nap focizott az iskolában, és edzéseken is részt vett.

Semenya új kihívást keres, miután a szeptember 27-én kezdődő dohai vb-n nem védheti meg a címét, a svájci szövetségi bíróság ugyanis júliusban igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását. Az atléta így hiába harcolt a bíróságon az igazáért.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel veszélybe került Semenya pályafutása, mivel a sportoló hiperandrogenizmussal küzd.

A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként. Semenya egyébként megnyerte az utolsó versenyét, amelyen még nem kellett hormonszint-csökkentő szereket szednie.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

Forrás: HVG nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató