Vadhajtások

A vendégszektor is tele lesz magyarokkal a szlovákok elleni Eb-selejtezőn

[fb_button]

A felvidéki Új szó arról számolt be, hogy a Szlovákiában élő magyarok sok jegyet vettek a szlovák szurkolók számára fenntartott szektorba, így nem kizárt, hogy onnan is inkább a magyar válogatottat buzdító rigmusokat fogunk hallani, a Goupama Arénában hétfőn 20:45-kor kezdődő Magyarország-Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn.

Óriási az érdeklődés a szlovákok elleni Eb-selejtező iránt. Az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) mindössze két óra alatt értékesítette a magyar szurkolók számára a jegyeket. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a szlovák szurkolóknak fenntartott szektor is tömve lesz magyarokkal.

A szlovák kisebbségi napilap, az Új szó információi szerint már a márciusi Szlovákia–Magyarország találkozón sok felvidéki magyar a vendégszektor közelébe vásárolt jegyet – akkor az eredetileg a vendégszektort a hazaiaktól elválasztó élőlánc végül az egyik hazai szektor közepére húzódott, így elkülönítve a szlovák és a magyar szurkolókat.

A nemzetközi mérkőzéseknél a rendező ország a stadion kapacitásának függvényében köteles a belépőjegyek adott százalékát biztosítani az ellenfélnek. Ezeknek a jegyeknek az értékesítését a vendégország szövetsége végzi. A Groupama Aréna vendégszektorába sok szlovákiai magyar is vásárolt jegyet, a Szlovák Labdarúgó Szövetség Facebook-oldalán olvasható kommentárok egy része azt jósolja, a vendégszektorból is inkább a „Ria-ria-Hungária”-rigmus fog szólni.

Az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) nincsenek külön előírások hasonló helyzetekre, amikor két szomszédos ország találkozik, és az egyik nemzet jelentős számú kisebbséggel bír a másik államban. Ezért hivatalosan nem lehet két részre osztani a vendégszektort, ám az események alakulásának függvényében előfordulhat, hogy a biztonsági emberek bemennek a vendégszektorba.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, a Szlovák Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki miszerint a vendégszektorba csak szlovák vagy semleges színeket viselve lehet belépni. A vendégszektort csak az úgynevezett „szlovák szurkolói zónán” keresztül lehet megközelíteni, ide pedig nem lehet behozni más ország zászlaját, sáljait, egyéb jelképeit. Ha valaki mégis ilyeneket visel, nem fogják beengedni a vendégszektorba.

„A magyarok bejelentés nélkül, egy nappal korábban érkeztek hozzánk, és úgy viselkedtek Nagyszombatban, mint a világbajnokok, pedig hosszú ideje tudják, hogy egyetlen tábor sem támogatja a válogatottat. Ezután a közösségi médiában hazugságokat terjesztettek, lealacsonyították a táborainkat, és mocskolták a mi Szlovákiánkat! Ezért kérünk minden szlovákot, hogy ne maradjon otthon, utazzon velünk Budapestre, és adja vissza a kölcsönt”

– olvasható a felhívásban.

Forrás: M4sport