Vadhajtások

Dobrev hiába remegett: Trócsányi Lászlónak nagyon fontos feladatot szánt von der Leyen

[fb_button]

Komoly siker! 

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Három alelnök

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban – derül ki a hivatalos bizottsági bejelentésből.

A bővítés jutott

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felel majd az új bizottságban. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

Múlt héten Szijjártó Péter külügyminiszter fogalmazott úgy, hogy Magyarország az Európai Unió bővítése mellett van, a kontinens csak akkor lehet erős, ha több tagállama van.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiadott egy rövid reagálást Ursula von der Leyen mai bejelentésére, illetve azon döntése kapcsán, hogy Trócsányi Lászlót a bővítésért felelős uniós biztosnak jelölte. A közlemény egyik része úgy fogalmaz:

A magyar biztosjelöltnek szánt szomszédságpolitika és EU bővítése terület az egyik legfontosabb portfólió és lehetőség arra, hogy az Európa Unió újabb tagállamokkal erősödjön. Fontos cél a balkáni országok stabilizálása, a migráció megállítása érdekében is.

Forrás: Portfólió