2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tobzódnak a tótok, mert ki lett fütyülve a himnuszuk

[fb_button]A szlovákiai sajtó is több cikkben foglalkozik a szlovák válogatott tegnapi budapesti győzelmével, amelynek köszönhetően a Hapal-legénység versenyben maradt a jövő évi EB-n való szereplésért.A legtöbb szlovák lap a mérkőzés elemzése mellett azzal foglalkozik, hogy a vendégszektort ketté kellett osztani, mert ott a szlovák szurkolók mellett, ahogy a szlovák újságírók fogalmaznak, az ország déli részéről érkező magyar nemzetiségű rajongók is jelen voltak. A sport.sk cikkében jelzi, a Szlovák Labdarúgó Szövetség minderre úgy reagált, az adott helyzettel nem tudtak mit kezdeni, mert szlovák állampolgárok vették a jegyeket, s az UEFA normái alapján nem lehetett náluk magyar zászló. A helyzetről viszont már a meccs előtt tudtak, ezért volt a vendégszektor magyar és szlovák része rendőrökkel szétválasztva. Ugyanitt Michal Čarnoky kommentárjában arról ír, hogy ugyan a magyar szurkolók kifütyülték Budapesten a meccs előtti szlovák himnuszt, de mindez nem meglepő annak fényében, ami tavasszal történt Nagyszombatban, ahol a szlovák rajongók ugyanezt tették a magyar nemzeti imádság másodpercei alatt.
Amikor a 20 ezres stadion kifütyüli a nemzeti himnuszunkat, akkor sértve érezzük magunkat. Joggal lehetne így, ha nem lennénk ugyanolyanok. Jogos lenne a reakciónk, ha azt tudnánk mondani, mi nem ezt tettük veletek"
- írja Čarnoky, aki megjegyzi, a lelátón mutatott negatív teljesítmény alapján "kvittek vagyunk". https://youtu.be/PWmxWfO6zQc Meg kellene viszont tanulni, hogy a sport a fair-playről és a tiszteletről szól, nem pedig a nacionalizmusról - zárja a publicista. A sme.sk és a Denník N is foglalkozik a felvidék magyar szurkolókkal a himnusz kifütyülését is szóba hozzák, igaz kevesebb önreflexióval, mint azt tette Čarnoky. A Pravda cikkében hangzatosan úgy fogalmaz, a szlovákok kirabolták és bevették Budapestet. Az első szlovák gól szerzője, Robert Mak azt is megemlítette, azért csókolta meg a címert a találata után, mert szerinte nem volt korrekt a himnuszuk kifütyülése. A cas.sk bulvárportál tovább ment: arról írnak, hogy a DAC szurkolói, akik nem a szlovák válogatottnak drukkolnak, már napokkal a mérkőzés előtt jelezték, hogy a vendégszektor nem feltétlenül a szlovákoknak fog szurkolni. Így is lett, s a portál lefényképezte, amint a stadion előtt olyan sálakat árultak, amelyen át volt húzva a szlovák címer. Ilyen sált a szlovák állami hírügynökség fotósa is megörökített a stadionban.A másik nagy bulvárportál, a pluska.sk pedig egyenesen hatalmas botrányról beszél, mert a szlovák állampolgárok, akik történetesen magyar nemzetiségűek, a magyar csapatnak szurkoltak és sértő megjegyzésekkel illették a szlovák szurkolókat. A cikk írója az illetékesek intézkedéseit várja, de arról megfeledkezik, mi is hangzott el a szlovák szektorból és milyen volt a nagyszombati mérkőzésen a hangulat.Forrás: Ma7.sk
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató