2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó szerint eltúlzott és hisztérikus a szlovák diplomácia reagálása (Videó)

[fb_button]

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi “külügyi bürokraták” reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után “tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen. Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette:

ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban.

A MAGYAR-SZLOVÁK MECCS MIATT BEHÍVATTÁK A MAGYAR NAGYKÖVETET

A szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma behívatta Pető Tibor magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt – írja a Parameter.sk a minisztérium sajtóosztályára hivatkozva. A szlovák külügynek azzal van problémája, hogy a budapesti focimeccsen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy szlovák állami jelképet is, valamint kifütyülték a szlovák himnuszt.

Az efféle megnyilvánulások elfogadhatatlanok nemcsak a stadionban, hanem mindenhol máshol is

– áll a tárca közleményében. A szlovák kormány szerint az ilyen tettek megzavarhatják a szlovák-magyar viszonyt, és hátrányosan érintik a szlovákok és a magyarok békés együttélését is.

ZÁSZLÓK MIATT TÖRT KI A BALHÉ

A parameter.sk arról számolt be, hogy több szlovák lap is hősként ünnepli az észak-kelet szlovákiai Csércs (Čirč) nevű falu polgármesterét, Michal Didiket. Didik több falubelivel utazott hétfőn Budapestre a magyar-szlovák válogatott derbire, ahol a vendégszektorban foglalt helyet azokkal a szlovákiai magyarokkal együtt, akik a magyar válogatottnak szurkoltak. A két tábort rendőrsorfal választotta el egymástól, az elején azonban még akadt egy kis incidens, amikor is egy szlovák, illetve egy Csallóköz felirattal ellátott magyar zászlón civakodott két szurkoló. Egyikük a polgármester, Michal Didik volt.

Röviddel később ott termett egy fickó, és rárakta a mienkre a magyar zászlót. Rögtön odarohantam, hogy mégis mit csinál. Azt mondta, hogy ő odarakja a zászlaját, ahová csak akarja. Veszélyesnek nézett ki, nem volt mindegy. De nem engedhetem meg akárkinek, hogy csak úgy letakarja a szlovák zászlót magyarral

– mondta. Szavai szerint végül fizikai incidensre nem került sor, a szektorban ugyanis sok magyar rendező és rendőr volt.

Közben felröppent az a hír is, hogy az egyik szlovák stábtag önmagából kivetkőzve mutogatta hátsóját a hétfői Eb-selejtező magyar szurkolói előtt. A Parameter.sk megkérdezte a szlovák Futballszövetséget is, hogy mit gondol a történtekről. Monika Jurigova, a Szlovák Futballszövetség szóvivője a Paraméter kérdésére elmondta, hogy nem tudtak az incidensről, és sajnálják a történteket. Hozzátette: a futballszövetség foglalkozni fog az üggyel.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató