2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A szlovéniai igazságosztók védik a határokat a migránsoktól

[fb_button]RADOVICA, Szlovénia - Blaz Zidar feladata: járőrözni egy szögesdrót kerítés mentén a szlovén horvátországi határon, megállítani az átmászni próbáló migránsokat, feltartóztatni és átadni őket a hatóságoknak, és megbizonyosodni, hogy haladéktalanul elküldik a migránsokat az országból. A 47 éves volt szlovén katona, terepszínű katonai ruhában, egyike azoknak az éber állampolgároknak akik "otthont őrzőknek " hívják magukat – létrehoztak egy migránsellenes mozgalmat, amely egészen a közelmúltig elképzelhetetlen lett volna a liberális szlovén államban. Az önszerveződésű csoport neve emlékeket idéz elő a II. Világháború idején a fasisztákkal küzdő egy milíciáról.
„Szeretném, ha békésen élvezhetném a nyugdíjas éveimet, de a biztonság hiánya megakadályozza ezt”
– mondta Zidar, miközben újabb járőrözésbe kezdett a feleségével, otthonunk Radovica körül, mely egy kis idillikus falu a szőlőültetvények és a buja zöld erdős dombok ölelésében.Zidar azt panaszolta, hogy cselekednie kellett, mert a szlovén rendőrségnek nem az a feladata, hogy megóvja a határokat a migránsok áramlásától, amely 2015-ben kezdődött el, amikor a Közel-Keletrõl, Afrikából és Ázsiából emberek százezrei menekültek háborúktól és szegénységből, átmeneteltek Görögországon, Bulgárián, Szerbián és Macedónián át Magyarországon vagy Horvátországon és Szlovénián keresztül a virágzóbb nyugat-európai államok felé. Zidar elmondta, hogy hat gyermeke gyakran csatlakozik hozzájuk a határellenőrző misszióhoz,
"mivel meg kell tanulniuk, hogyan kell megvédeni nemzetüket a betolakodóktól"
A szlovén önkéntes határőrzők nemcsak a 2 millió emberből álló kis országban, hanem a Közép- és Kelet-Európában is ábrázolják az erős migránsellenes érzelmeket, amely Nyugat-Európába is erősődik a bevándorlók miatt. Miha Kovac, a szlovén politikai elemző, aki a Ljubljana Egyetem professzora, a migránsellenes őröket úgy jellemezte, mint "nagy sörharangú srácok, akiknek nincs nagy végzettségük, és akiknek nem volt sok karrierjük," akik nem tudják, mit kell tenni magukkal a kortárs világban. Természetesen Zidart és társait nem érdekli a kritika, teszik, amit a szívük diktál, és védik a földjeiket, a hazájukat.Úgy tűnik, hogy a szlovén hatóságok nem akadályozzák az országhatárokat őrzőket, mindaddig, amíg nem tesznek semmi törvénybe ütközőt."Az egyének önszerveződése semmiképpen nem vonja maga után a bizalmatlanságot a rendőrségi munkában" - mondta France Bozicnik, a határ közelében lévő rendőrség bűnügyi rendőrségének vezetője. "Éppen ellenkezőleg." "Az emberek minden nap telefonon hívnak, és információkat adnak a gyanús járművekről és a gyanús személyekről, és őszintén köszönjük nekik ezt az információt" - mondta.
"Örömmel fogadjuk, hogy figyelnek és óvják egymást"
Vadhajtások.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató